След трансплантация на костен мозък 46-годишен мъж развил алергия, получавайки същата непоносимост към киви, както и донорът – неговата сестра.

За възможното предаване на алергии заедно с донорските органи учените отдавна са се досещали, но едва сега успяха да го докажат – от случая на пациента, получил костен мозък от сестра си, която имала алергия към екзотичния плод.

Това е рядко алергично заболяване, имащо сходни симптоми с алергиите към всякакви плодове с високо съдържание на витамин С.

Мъжът получил част от костния мозък на сестра си при лечение на левкемия. При хора с подобна диагноза стволовите клетки на собствения мозък функционират неправилно, продуцирайки излишно количество дефектни или незрели клетки.

За разрушаване на кръвни клетки са необходими големи дози химиотерапия и/или радиотерапия, но вследствие на такова агресивно лечение се увреждат и здрави клетки.

Същевременно здравите клетки на костен мозък от подходящ донор не вредят, а само изместват дефектните клетки. 100%-ова гаранция за оздравяване операцията не дава, но значително увеличава продължителността на живота на болния.

В случая с мъжа получил донорски материал от своята сестра, операцията преминала успешно.

Никакви обичайни последствия не се били наблюдавани до момента, докато мъжът не хапнал киви – незабавно развил алергична реакция, проявяваща се в изтръпване на устните и оток на устната кухина.

Лекарите решили да изяснят механизма за възникване на тази алергия, която преди това не била наблюдавана при пациента.

Те определили кои клетки в кръвта му реагирали на кивито, и след това с помощта на техниката флуоресцентна хибридизация се убедили, че именно тези клетки се образуват от костния мозък, който мъжът получил от алергичната си сестра.

Учените са убедени, че по-детайлното изучаване на този процес ще позволи по-доброто изучаване на механизмите за възникване на алергиите в цялост.

Известно е, че в редки случаи алергиите се предават с донорската кръв, но впоследствие тези реакции изчезват, тъй като здравите клетки на реципиента с течение на времето изместват страничните.

В случая обаче на пресаждане на костния мозък алергичните клетки ще останат в организма на 46-годишния мъж дълги години.

Но все пак най-важното е, че операцията по пресаждането е минала успешно и мъжът ще може да продължи нормално живота си, а що се отнася до хранителната алергия, която е развил, то най-лесното решение е просто да прекрати консумацията на киви.

А и медицината и науката постоянно напредват възможно е в един бъдещ момент да се намери лечение за всички алергични заболявания, макар и за момента все още да няма такива индикации.

Отделно от това алергията към киви не създава почти никакви удобства, тъй като това е само един плод, и съответно мъжът няма основание да се чувства потиснат от това.

И преди в медиите са се появявали публикации, макар и не специално за алергични заболявания, а за промяна на характера, като например, имаше описан случай, когато консервативна американка, която правела секс с мъжа си само веднъж годишно след трансплантация на сърце от жрица на любовта, се превръща в истинска тигрица в леглото, и дори съпругът не успява първоначално да разбере какво се случва и дори започва да се пита дали това не е някаква друга жена, защото поведението при интимна близост коренно се променило.