Проблемът с възникването на тромбози е сериозен и много актуален. Именно те стават причина за опасни заболявания като инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, тромбоемболия или запушване на периферните артерии.

В борбата с повишения риск от образуване на тромби се отпускат няколко лекарства, притежаващи свойството да намаляват вискозитета на кръвта по различни начини.

В настоящата статия ще ви разкажем за 3-те най-използвани препарати за разреждане на кръвта.

1. Клопидогрел

Много хора смятат, че клопидогрел и аспирин – са едно и също.

Но цената на оригиналния с название Плавикс е около 30 лева за една опаковка. Това предизвиква редица въпроси и често пациентите заменят единия с другия, като обясняват, че не искат да купуват аналогичния препарат на толкова висока цена.

Но механизмът на действие на клопидогрела се отличава от този на ацетилсалициловата киселина, тъй като препаратът селективно потиска свързването на молекулите на аденозинтрифосфат – АДФ с тромбоцитите.

Действието на аспирина е свързвано с ограничаване на функцията на ензима циклооксигеназа.

За човек, далеч от биохимията и фармакологията, е възможно това за нищо да не говори, но на елементарен език може да се обясни така – тези два препарата необратимо се инактивират тромбоцити, но на различен начин.

Клопидогрелът е много по-ефективен, отколкото аспирина. Максимално ефективната профилактика на тромбозите – това е едновременен прием и на двата препарата – двойна антитромбоцитна терапия.

Назначава се на хора от рискова група – прекарали инфаркт или инсулт, след стентиране на коронарни или периферни артерии. Дозата същевременно е определена – 75 мг, е прием желателно в сутрешните часове.

Препаратът също се използва също в острия стадий на инфаркта на миокарда от 300 мг, тъй като това позволява предотвратява нарастване на тромбоцитните маси в лумена на коронарните съдове.

Оригиналният препарат – Плавекс, струва скъпо, но се продават редица дженерици, които струват колкото аспирина, но пък истината е, че тяхната ефективност предизвиква много въпроси и съмнения.

2. Хепарин

Аналогично на варфарина, хепаринът се отнася към групата на антикоагулантите, тоест влияе на съсирващата система на кръвта.

Но потиска само антитромбин ІІІ и липопротеинлипаза, тоест неговият механизъм на действие се отличава от този на варфарина.

Получен е от черния дроб, затова и получава своето название „хепар- - от латински означава черен дроб“.
Показания за назначаване на варфарин – това са все състояния, които се съпровождат с висок риск от тромбоза.

Не разтваря тези тромби, които вече са в организма, а само препятства появата на нови – с това е подобен с варфарин.

Затова и хепаринът се изписва на хора, които страдат от нарушен сърдечен ритъм, тромбози, тромбоемболии, при операции на сърцето и на кръвоносните съдове, след операции на стентиране на коронарните артерии или аортоконорно шунтиране, в остър стадий на инфаркт на миокарда.

3. Фраксипарин

Това е още един антикоагулант, тоест препарат, понижаващ активността на съсирващата система на кръвта. Активното вещество калциев надропин представлява разграден хепарин.

Механизмът на действие, показанията и страничните ефекти при тях са напълно аналогични.

Разликите са само във формата на отпускане – фраксипарин се отпуска само в готови спринцовки за подкожно въвеждане с различна доза, затова и препаратът достатъчно лесно се слага и дома.

Фраксипаринът може да се изпише на хора, за които е показен постоянен прием на варфарин, но лечението в определен период от живота е невъзможно, сред което е бременност или има непоносимост.