Спортът е изключително хубаво нещо, що се отнася до вашето здраве, физическо състояние, външен вид, та дори и психика.

Независимо от вида спорт, който обичате да практикувате, било то професионално, редовно или просто като хоби, ползите са много.

Физическата дейност влияе уникално добре на здравословното ви състояние и настроението ви, като същевременно ви поддържа в добра форма.

Разнообразието от спортове е огромно и често човек се изправя пред предизвикателството на избора, като се лута между различните видове непрекъснато, докато намери онзи, който е подходящ за него.

Това се оказва трудна задача, особено като се има в предвид че често спортовете могат да се окажат изключително болезнени и носещи със себе си изобилие от травми.

А кой иска да ходи насам-натам, покрит в гипс или с насинено око?

Представяме ви списък на 3 страшно болезнени вида спорт и ако сте си харесали някой от тях предварително, може би ще е добра идея да обмислите избора си още веднъж:

1. Йога

Да. Йогата. На пръв поглед така релаксиращата, отпускаща, предпочитана от много възрастни хора и толкова популярна сред представителките на нежния пол, йога.

Тя се оказва предизвикателство за много от практикуващите я, тъй като изисква изключително много гъвкавост. А не всеки е роден с такава.

За тези, които не могат да се извиват особено в различни неудобни позиции йогата може да представлява невероятна трудност.

Гъвкавостта не е никак лесна за развиване, освен ако не ти е дадена даром. Мускулите ти горят,а ти трябва да останеш минимум 30 секунди в дадена поза, за да има тази поза какъвто и да било ефект.

Ако не си човек, който практикува този спорт редовно, нещо подобно няма да те успокои и релаксира никак даже, по-скоро ще те напрегне до краен предел и ще ти иде да крещиш до небето.

2. Гребане

Гребането е силно подценено. Изглеждащо лесно и приятно, то всъщност въобще не е такова. Тъй като не изисква кой знае каква техника, няма вид на особено сложна дейност, но хората не знаят какво натоварване представлява то за гърба, раменете и ръцете.

Мускулите в тези области са активирани на максимум. Гребането изисква много сила и невероятно добра концентрация – малко от нас обръщат внимание на перфектното синхронизиране, което повечето гребци успяват успешно да спазят.

Така натоварването се удвоява – не е само физическо, но и психическо.

3. Бойни спортове

Включването на бойните спортове в класацията не е изненадващо за никого от нас. Все пак размятането на юмруци насам-натам не се очаква да бъде безболезнено, точно обратното – играчите знаят, че ще поемат болка, просто се съревновават кой ще нанесе повече.

Бойните спортове са невероятно много на брой – като започнем от муай тай, минем през всякакви източни изкуства и стигнем до класическия бокс.

Всеки от тях изисква определени техники, определен тип телосложение и определени умения и разбира се, определен брой наранявания.

Няма човек, практикуващ бойни спортове, който поне веднъж да не се е разхождал с подута буза или бинтована ръка.

За разлика от повечето други спортове, където болката е просто част от дейността, то при тези изкуства болката, нанесена на противника обаче, е целта на участниците.

И тази цел, разбира се, не остава незабелязана.

Ако сте се насочили към някои от тези спортове, а сте на възраст или просто не в достатъчно добро състояние, внимавайте!

Консултирайте се със специалист преди да започнете, ако имате някакви съмнения, че те биха се отразили зле върху здравословното ви състояние.