В наши дни ГМО храните (храни, преминали силна обработка, изменила генетиката им) са навсякъде около нас.

Да се изолираме напълно от тях и да ги премахнем изцяло от живота си и всекидневието си е практически невъзможно, но най-малкото, което можем да направим е да намалим употребата им значително.

Всички са наясно с вредата от така наречените трансгенени организми, но въпреки това в ежедневието си, често забравяме за негативните ефекти, които оказват на здравословното ни състояние и се поддаваме на изкушението съзнателно или несъзнателно.

Все пак е добре да знаем кои са най-разпространените ГМО храни по пазарите и кварталните магазинчета, за да можем да направим правилно своя избор, ако въпреки разсеяността си се сетим да помисли за здравето си и решим да не товарим системата си с нещо, чиято преработка би я затруднила.

1. Плодовете и зеленчуците

Макар че в България е издаден закон, който забранява отглеждането на ГМО култури, няма такъв който да забранява продажбата на внесени от други държави храни.

Много от плодовете и зеленчуците, предлагащи се по малките и големи пазари в страната ни са именно точно такива. Да ги разпознаем може да бъде лесно, но може и да се окаже истинско предизвикателство.

Лесно запомнящ се пример за трансгенен плод могат да бъдат огромните ябълки, превзели магазините лятото на 2015 година.

Големината на продукта е нещото, което може да го издаде – ако той изглежда неестествено голям и хубав, едва ли е читав.

Истинските непреработени плодове и зеленчуци могат да се познаят по някой изгнил техен участък, вероятно са по-мънички, дребни и невзрачни, но пък често доста по-хубави на вкус.

Друго нещо, което засвидетелства непреработката на ябълките например, е наличието на червеи в тях.

Със сигурност не е приятно да отхапете и докато така приятно и с удоволствие дъвчете, нещо малко и пълзящо да се задвижи до очите ви, но ако не друго, поне имате доказателство, че не ядете пълна химия.

2. Царевицата

След като в САЩ бе приет закон, позволяващ производството на ГМО царевица от определени големи компании, голяма част от населението на цялата планета, като цяло, се отказа завинаги от този така вкусен продукт.

Преработената по този начин царевица съдържа много високи нива на глифозат – токсичен хербицид, чиято употреба води до трайни увреждания на черния дроб.

Това може да се окаже фатално за много хора и да причини масов бум на тежки заболявания от сорта на рака и безплодието.

Това са изключително страшни прогнози и много от хората, запознати с тревожните факти са свели консумацията на царевица до минимум.

3. Газираните напитки

Газираните напитки са част от ежедневието на почти всеки човек, въпреки невероятните вреди, които носят на здравето ни. Тъй като съдържат пристрастряващи фактори, не много хора могат така лесно да се откажат от тях.

Те са изключително богати на ГМО елементи – не обръщайте внимание на етикетите, гласящи: „Без консерванти“ или „100% натурално“.

Много големи компании, включително и Пепси, вече са били съдени за фалшиви реклами и неверни твърдения.

Повечето газирани напитки съдържат огромни, притеснителни дори, количества фруктозо-царевичен сироп, който е направен в най-добрият случай от ГМО царевицата, спомената преди малко, ако въобще има наличие на някаква царевица, а не е чиста химия.

Пример за подобна напитка е така обичаната от всички Кока-Кола.

За да изчистим изцяло организма си от ГМО храните е необходим абсолютен глад – нещо, което няма как да стане.

Нормалният живот в наши дни изисква употребата на преработените храни, колкото и да не ни се иска. Това, което можем да направим е да се информираме за най-широко разпространените у нас трансгенени продукти и да ограничим до минимум консумацията им.

Поне ще знаем, че правим всичко възможно да се запазим здрави възможно най-дълго време.