На всеки от нас му се е случвало да зацикли върху някакъв проблем. Често вместо да се опитваме да го решим, започваме да се занимаваме с незначителни дела. Но има и начин да се справим с отлагането.

И следващите препоръки ще ви помогнат.
Всички ние познаваме съмненията, които заемат мислите ни. И осъзнаването, че сякаш сме заседнали върху определен проблем, не идва веднага.

Някои в такива моменти безмълвно се взират в екрана, други пък си гледат пощата.
Първата стъпка към решаването на този проблем е признаването, че съществува. И предприемането на тази стъпка, както винаги е най-трудното.

Неловко е да се каже, но пък някои хора започват да играят на пасианс в опит да избегнат решаването на някой сериозен проблем.

Други пък отлагат много по-продуктивно, като вършат куп елементарни задачи, за да избегнат голямата. Но докато прокрастинираме важните дела не изчезнат от само себе си от списъка ни със задачи.

И така много е важно как ще започнете да се държите, когато желаете да избегнете проблемите. Ако се научите да разпознавате такива състояния, ще можете навреме да вземете мерки.

Тези съвети ще ви помагат, когато ще се окажете в тупик следващият път.

1. Използвайте проверени прийоми

Лоша новина – не съществува универсална рецепта или строго определена формула за разрешаване на всички ваши проблеми.

Добрата новина – има множество начини да погледнем на проблема отстрани, а това означава и да генерираме идеи за решение.

Практическата полза от генерирането на ментални модели се състои в изменението на обичайния ход на мисленето, а това помага за справянето с негатива.

Трябва да се откажете от въпроса – „Какво мога да направя, за да бъде великолепен?“ и помолете себе си – „Какво мога да направя, за да престана да върша глупости?“

Програмистът Крейг Дейвис, някога работил в спешна помощ, за определяне и решение на проблеми използвал алгоритъм, който помага на лекарите да поставят диагноза.

След известно време практика с помощта на тези въпроси може да се реши абсолютно всеки проблем.

1. Заради какво това се е случило първи път? Какво е предизвикало проблема днес?
2. От какво положението става още по-лошо, а от какво по-добро?
3. Как можете да опишете болката?
4. Къде боли най-силно? Чувствате ли болка още някъде?
5. По скалата от 1 до 10, където 10 е най-нетърпимата болка, която някога сте усещали, колко ви боли сега?
6. Колко дълго продължава това? Симптомите променили ли са се?

2. Посъветвайте се

Разговор с незаинтересована страна – с учител, съпруг, психотерапевт, приятел или колега – ще ви помогне да погледнете на проблема от друга страна. Обяснете им същността на въпроса, който вече сте решили и на който сте зациклили.

За разлика от вас тези хора не са въвлечени в проблема, поради тази причина ще виждат ситуацията от друг ъгъл и ще могат да задават въпроси, които дори не са идвали наум.

Понякога е достатъчно простото разказване на проблема. Докато говорите можете да се натъкнете на решението на проблема.

Никой не е застрахован

Всеки може да зацикли, когато стигне донякъде. В такъв случай е добре да станете от компютъра и да се поразходите. Да поговорите с колегите. Да почетете или пък, ако имате възможност да поспите.