Съществуват стотици и дори хиляди диети. Не е лесно обаче да се изберат сред тях ефективни и същевременно безопасни за здравето, психологическото състояние хранителни режими?

На помощ на тези, които желаят да се избавят от наднорменото тегло без вреда за здравето, идват препоръките на СЗО.

Според препоръките за полезни могат да бъдат определени само 3 диети. В този списък влизат средиземноморската, флекситарианството и разработката на американски учени, програмата DASH.

Какви диети се определят като най-полезни от СЗО

СЗО направи списък от 3 най-ефективни диети, които помагат за справяне с наднорменото тегло и за подобряване на здравословното състояние.

Този подбор е създаден на основата на данни, представени от международна група изследователи. Специалисти анализирали 41 хранителни режима по няколко критерия.

На първо място, диетите се оценяват по ефективност – колко полезни са за отслабване.

Също към критериите за подбор е и положителното влияние върху сърдечно-съдовата и ендокринната система, подобряване на състоянието при хронични заболявания.

Значение имали и достъпността на хранителните продукти и до колко е лесно да се приготвят ястията.

Първо място в списъка на най-полезните хранителни режими заема известната по цял свят средиземноморска диета. Вторият ред в списъка СЗО дава и на DASH диетата. А лидерската тройка се затваря от флекситарианството.

Освен най-ефективните и безопасни системи на хранене, СЗО публикува и антирейтинг диети. В този списък влиза и кетодиетата, системата Body Reset и програмата на Дюкан.Тези диети се определят като ненаучни, тъй като не са балансирани.

Всичките 3 хранителни режима се базират на спиране на определени групи или дори на няколко групи храни, тъй като не могат да се определят като безвредни за здравето.

Разпространената днес кетодиета или кетогенна диета, система на Аткинс се базира на ограничаване на въглехидратите.

Ежедневното меню по тази програма на 70-80% се състои от мазнини, 20% от белтъчини и по-малко от 10% бавни въглехидрати.

Нисковъглехидратен режим може да се определи диетата на Пиер Дюкан. Отнася се към категориите белтъчни системи.

Разработката Body Reset предполага 15-дневно презареждане на организма, при което се създава съществен дефицит на калории. Храненето също не може да се определи като небалансирано – основно това са разнообразните смутита.

Основни предимства на средиземноморската диета

Средиземноморската диета трудно може да се определи като диета. Това е по-скоро набор от хранителни принципи и навици. Но това съвсем не способства за намаляване на нейната стойност.

Програмата е призната от ЮНЕСКО за национално културно наследство на редица държави. Например, на Гърция и Мароко, Хърватия и Италия.

С помощта на средиземноморската диета могат да се свалят килограми, да се предпазим от сърдечно-съдови заболявания, диабет и болест на Алцхаймер.

Средиземноморската диета не предполага строги ограничения или пресмятане на калории. За да се почувстваме добре и да отслабнем, следва да ограничим пушената и маринованата храна, полуфабрикати и консерви.

Вкусовите рецептори могат да се глезят с морски дарове и риба, сирена, макарони от твърди сортове пшеница, кисело мляко, голямо количество пресни зеленчуци. Понякога можем да си позволяваме червено вино. То не само подобрява настроението, но и спомага за укрепване на здравето.

Средиземноморската диета е много проста, но ефективна, много е подходяща за здравословен начин на живот. При редовно следване на принципите рискът от появата на инфаркт намалява с 25%, което се потвърждава и от изследвания.

Как да се борим с наднорменото тегло с диетата DASH

Диетата DASH е разработена в Америка за повишаване на качеството на живот на хора, страдащи от хипертония.

Тази система е още полезна и при висок холестерол, наднормено тегло. Спазването е много лесно и е сходна на средиземноморската диета.

Ефективност на флекситарианството за отслабване

Флекситарианството е нова система на хранене. Всъщност това не е просто система за понижаване на теглото, а стил и дори начин на живот. Диетата се гради на основата на вегетарианството, често се отнася дори към разновидностите на този тип хранене.

Растителната диета предполага ограничаване на холестерола, на наситените мазнини. Но в менюто остават храните, които са богати на достатъчно количество витамини и белтъчини.

Месото, млечните продукти и рибата се ограничават, а не се спират напълно.