Както и всеки друг специалист, зъболекарят преди началото на лечението задава редица въпроси, които позволяват да се определят оплакванията, състоянието на болния и особеностите на неговото здраве.

Понякога въпросите на зъболекаря могат да се окажат неочаквани, и много хора не могат да намерят връзка, как отговорите могат да помогнат за поставянето на диагнозата, за предотвратяване на усложнения и за прогнозиране на лечение?

Защо зъболекарят трябва да знае за вредните навици, прием на противозачатъчни и други таблетки, а също и за началото на климакса?

Влияние на вредните навици

Дори и без да се задават въпроси за вредните навици, зъболекарят може да определи кой пуши, и кой злоупотребява с алкохол, и още повече наркозависим. И не се познава по свежестта на дъха, а по измененията на венците и зъбите.

Първо, забележимото образование т.нар. налеп на пушача, по който и протича „диагностика”. Също са видни редица други характерни изменения, например, специфични форми стоматит и др. Симптомите ще зависят и от вида вреден навик.

Но ако пациентът се грижи за устната кухина, редовно посещава зъболекар за хигиенни процедури, то диагностиката на вредни навици ще бъде в известна степен затруднена.

Предупреждаването на зъболекаря за тяхното съществуване е необходимо, особено ако става въпрос за сериозни интервенции и продължително лечение:

  • Затруднено и атипично вадене на зъб - тютюнопушенето може да се разглежда като рисков фактор, способстващ за формиране на усложнения. Проблемът е, че вредните навици стават причина за развитие на ксеротомия – сухота в устната кухина. При условия на липса на слюнка се увеличава активността на патогенните бактерии, което е и причина за многобройни усложнения.
  • Вадене на зъби – в миналото вредните навици са се разглеждали като противопоказания за имплантация. И преди поставянето на изкуствения корен зъболекарите настоятелно са препоръчвали спиране на алкохола и цигарите. Днес денталните лекари значително усъвършенстваха имплантацията. И въпросът не е какво НЕ може и какво НЕ трябва, сега усилията са насочени към намаляване на риска от отхвърляне на импланта. Цигарите и алкохолът се разглеждат като рисков фактор за усложнения, което може да е необходимо за вземане на съществуващите мерки по тяхното предотвратяване. Обикновено зъболекарят задава редица стандартни въпроси, но ако е забравил да попита за вредните навици, то пациентът трябва да напомни;

Прием на различни таблетки

Много таблетки имат редица странични ефекти, които могат да станат причина за усложнения след лечение на зъболекарския стол.

Преди началото на лечението зъболекарят изяснява какви именно лекарствени средства и пациентът може да зададе провокативен въпрос за метода на контрацепция при жени.

Преди операция по екстракция на зъб, зъболекарят е важно да знае за приема на противозачатъчни таблетки, антикоагуланти, а също и средства, които помагат за контрол на кръвното налягане.

Проблемът е, че противозачатъчните могат да повишат шанса за формиране на кръвотечения, особено ако става въпрос за сложна методика или вадене едновременно на няколко зъба.

В някои случаи преди операция зъболекарят може да даде препоръка за спиране на таблетките, които разреждат кръвта.

Защо зъболекарят се интересува от менструацията?

Обикновено въпросът за деня на менструалния цикъл се задава преди операция по вадене на зъб. Всяка жена, че определена фаза на менструалния цикъл, заради хормоните е възможно повишаване на риска от развитие на усложнения, например, кръвотечения.