На какво мирише толкова лошо?

Не знам, нищо не усещам…

Подобни думи е слушал всеки от нас. Защо така? Отговорите всъщност са няколко.

Това може да бъде банален навик, когато един човек се адаптира към определена миризма, а друг се сблъсква с нея, ако не за първи път, то изключително рядко.

Също тези хора са с различна степен на чувствителност към едни или други обонятелни дразнители. Едни могат да се наслаждават на лек аромат на рози, други пък толкова силно го усещат, че изпитват по-скоро не удоволствие, а отвращение.

Още едно рядко, но доста загадъчно явление са фантомните миризми. Ако се поровим по-дълбоко, то фантомните миризми са с неопределена природа и са обект на многобройни изследвания.

Какво са това обонятелни халюцинации – обикновена мнителност, първи сигнал за психически разстройства или признак на сериозни заболявания.

Обоняние – функции и възможни причини за нарушения

Възприятието и определянето на типа миризми са основни обонятелни функции, които ни предоставят информация за заобикалящата ни среда.

Също обонянието ни помага да получаваме определени сигнали, необходими за поддържане на полова, хранителна, охранителна и ориентировъчна функция. човек може да разпознава над 10 000 различни миризми.

Но тази чувствителност към един или друг аромат може да се различава в зависимост от факторите на околната среда, настроенията и хормоналното състояние на организма. Например, степен на възприемчивост към някои миризми може да се повиши при бременност.

Известно е, че миризмите оказват непосредствено въздействие на емоционалното ни състояние и работоспособността.

Определени аромати – както приятни, така и неприятни, влияят на нивото на артериалното налягане, честота на сърдечния ритъм, апетит, температура на кожата и на други параметри.

Съществуват множество причини за нарушение на обонянието – от остри респираторни вирусни инфекции до увреждане на главния мозък. Също многообразни са проявленията на тези нарушения.

Разграничава се пълна, частична и специфична загуба на обоняние – аносмия. Повишената чувствителност на обонянието се нарича хиперосмия, понижената – хипосмия.

Извратената чувствителност към миризми получава названието дизосмия. Съществува и понятието фантосмия – обонятелни халюцинации. Какво е това и какви са причините за тези халюцинации, ще разгледаме в настоящата статия?

Какво са това фантомни миризми?

Фантомните миризми, обонятелни халюцинации, фантосмии – всичко това са названия на едно състояние, при които човек усеща аромати, които ги няма.

Най-често това са неприятни миризми на изгоряло, амоняк, сяра, разлагане, фекалии и прочие. Обонятелните халюцинации са не по-малко натрапчиви и непредсказуеми от слуховите и зрителните.

Те могат да се проявяват постоянно или да имат пристъпообразна форма, да продължават от няколко минути до няколко часа и дори дни.

Често фантосмията е трудно да се отличи от другите обонятелни разстройства, когато източник на миризма присъства, но се възприема по напълно различен начин. Например, човек, стоейки до разкошен букет от рози, може да усеща миризма на гнило или на нещо друго.

Причини на обонятелни халюцинации

Сред причините за поява на фантомни миризми са увреждания на лигавицата на горните дихателни пътища, органични и функционални нарушения на съответните отдели на главния мозък. Подобно явление може да се наблюдава при:

  • Инфекции на горните дихателни пътища;
  • Черепно-мозъчни травми;
  • Доброкачествени и злокачествени образувания в главния мозък;
  • Епилепсия;
  • Болест на Паркинсон;
  • Мигрена, алкохолизъм;
  • Прием на наркотични вещества и някои други лекарствени препарати;
  • Различни психически заболявания и т.н.;

Фантосмията може да е единствен признак за нарушение на мозъчното кръвообращение.