За паразитите, засягащи човешкия организъм, навярно е слушал всеки. В борбата с паразитите често хора използват ту едно, ту друго средство против паразити.

Някои храни спомагат за решаването на този проблем.

Храни унищожители на паразити – топ 3

Що за организми са паразитите

Голяма част от микроорганизмите и животните на планетата са паразити. За паразити се определят всякакви същества, които водят паразитиращ начин на живот и съществуват за сметка на своя стопанин.

Паразити са не само протозои и многоклетъчни животни, но и вируси, гъбички и бактерии. Паризитните инфекции са едни от най-опасните. Според статистиката, ежегодно от 1,5 до 2 млн. души загиват от едни или други паразитни заболявания.

Също само от малария – остра протозойна инфекция, преносители на която са комари, всеки ден умират приблизително 3 000 деца.

Най-често паразитите засягат стомашно-чревния тракт на човек. В някои случаи паразитът може да живее в подкожната мастна тъкан, мускулите и дори във вътрешните органи, сред които черен дроб, сърце, бели дробове и главен мозък.

Опасност от запушване на червата и непроходимост

При локализиране в стомашно-чревния тракт, паразитите е възможно да се заплетат и да задръстят червата, и като следствие да предизвикат запек.

Това е опасно състояние, което може да застраши човешкия живот.

Ако са се появили подозрения за наличие на паразити в организма, е необходимо да се направят съответните изследвания.

Основно за дигностика на паразити се изследват изпражнения за яйца на глисти. На живо глистите могат да се видят при извършване на колоноскопия.

Необходимо е да се прави на чисти черва и задължително с използване на пълна упойка. На сън не се усещат неприятни болезнени усещания, а лекарят може по-добре да изследва червата за развитие на патологични изменения.

Проблемът може да се установи с рентгенови изследвания. В този случай на рентгенова снимка отчетливо ще са видни чревните издувания, местата на струпвания на газове.

Паразитите не могат да бъдат унищожени с чайове, а също и с други чудо средства. Просто са безполезни за разрешаване на този проблем.

Паразитната инфекция се лекува с помощта на противопаразитни препарати, които се назначават от лекар. Това е основата на лечението. Но в допълнение на това, а също и с цел профилактика могат да се използват определени храни, които ще окажат положителен резултат.

Какви храни наистина могат да направят живота на паразитите в организма невъзможен?

Първо средство против паразити – тиквено семе

За ползата от тиквените семена вероятно много от нас са чували, те са полезни в борбата с глистите. В тиквеното семе се съдържа веществото кукурбитин, което предизвиква парализиране на мускулните тъкани от хелминти.

Повечето паразити са снабдени със специални пипала, с помощта на които се закрепват към стената на стомашно-чревния тракт и така започват да паразитират в човешкия организъм.

Чрез тях те потребяват хранителни вещества. При парализа на мускулатурата тези приспособления на паразитите престават да изпълняват своята функция.

В резултат хеминтът губи фиксация, и излиза от червата заедно с фекалните маси. За получаване на необходимия ефект всеки ден трябва да се изяждат по 30-35 грама тиквени семки.

В тиквеното семе се съдържа и голямо количество магнезий – антагонист на натрия – важен за организма микроелемент, който взема активно участие в регулацията на артериалното налягане и оказва благоприятно въздействие на сърдечните съкращения.

В семената на тиквата има достатъчно фосфор – 2 пъти повече, отколкото в рибата. Този микроелемент способства за увеличаване на здравината на костните структури. 85% от фосфора в организма на човека се съдържа в костите и в зъбите.

Ананас против чревни паразити

Ананасът не е само вкусен екзотичен плод, но и добро средство против паразити. В ананаса се съдържа бромелайн – бромелин – протеаза, ензим, който прекрасно денатутира белтъка.

Благодарение на това се осъществява разтваряне на белтъчните структури и на обвивките на паразитите. Този процес се подпомага и от ензими на панкреаса.

Ежедневно се препоръчва изяждането на 300-400 грама ананас. Най-добре е плодовете да са пресни, а не консервирани. В последните активността на ензимите е доста по-ниска, отколкото в пресния продукт.

Чесън против паразитни инфекции

Не е тайна, че в чесъна се съдържат необходимите за човека микроелементи. Ползата от чесъна против паразити е обусловена от постъпване в организма на алицин.

Тези съединения забавят метаболизма на глистите, което влияе на тяхното съществуване в организма на човека.