Работата на гласовите ни връзки зависи от много фактори.

Неправилен начин на живот, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол вредят на първо място, но има и храни, които също могат да се отразят на звученето, силата и интонацията на гласа на вокалиста или оратора.

Има храна, която овлажнява връзките, повишава тяхната еластичност, но и такава, която драска лигавицата, предизвиква драскане и създава препятствие за нормалното формиране на гласа.

Как храната влияе на гласа?

Гласовият апарат физиологично е свързан със стомашно-чревния тракт. Всичко, което постъпва в стомаха, първоначално преодолява горната част на гръбначния стълб, и по-точно ларинкса, в който е разположен гласовият апарат.

Състои се от мускули и еластични тъкани, свойствата на които до голяма степен зависят от характера на храната, нейната температура, механични и физически качества.

Певци, оратори и хора с други професии, чийто работен инструмент е гласа, прекрасно знаят това и се стараят да се придържат към полезното за тях хранене. А преди важно изказване да спазват и специална диета.

Но няма общо с разпространените диети за отслабване. Напротив, оратори и певци се стараят пълноценно и балансирано да се хранят, тъй като от недохранване, недостатъчно калории и еднообразие гласът губи красотата и силата си.

Гласовите връзки, както и всички други вътрешни органи и системи имат нужда от витамини, полиненаситени мастни киселини, минерали и други ценни вещества.

Певци и оратори се стараят да не излизат на сцената с пълен стомах, тъй като тежката храна може да притисне диафрагмата и да създават препятствие за усилване на силата на звука.

Но и на празен стомах не е добре много да се пее и да се говори, тъй като по този начин може да се стигне до световъртеж и припадък.

Сурови яйца – храна, полезни за певците

Много известни певци в своите интервюта са признавали, че редовно ядат сурови яйца. Самата консистенция на тези храни може да е от полза за гласовите връзки, да повиши тяхната еластичност.

Суровите яйца се пият както за профилактика, така и за възстановяване след напрягане или простуда. Но най-важното е да се избере качествен продукт и да се вземат всички необходими мерки.

Животински и растителни масла като задължителен елемент

В животинските и растителните масла се съдържат наситени и ненаситени мастни киселини, които омекотяват гърлото и връзките, благотворно влияят на гласовите гънки. Позволяват на гласа да звучи по-добре.

Непосредствено преди изява се препоръчва да се смуче малко парче масло или малка лъжичка растително. Най-полезно е прасковеното масло. Именно този хранителен продукт се препоръчва при различни възпаления и патологии на гласа.

Богати на витамин А, Е, С, Д, минерални соли, въглехидрати, пектини, различни ензими. Маслото може да е от полза при оздравителна диета, тъй като овлажнява пресъхналата лигавица. Укрепва стените на кръвоносните съдове, спомага за отделянето на храчки.

Красотата на гласа зависи от количеството белтък в храненето

Красотата на гласа изцяло и напълно зависи от количеството белтъчна храна. Но ларинксът и гърлото се състоят от мускули, и затова ползата от такива храни е трудно да се надцени.

Именно от белтък е изградена мускулната тъкан, а заедно с нея и скелета, затова е толкова важно да се яде достатъчно масло.