За година около 500 млн. души по света се разболяват от остри респираторни вирусни инфекции. И далеч невинаги причината за заразяването е очевидна.

Късната есен и зима е традиционно време за развитие на инфекциозни заболявания. Остри респираторни вирусни инфекции, грип – в картоните на пациентите изобилстват приблизително едни и същи записи.

През късната есен имунитетът се понижава и ставаме по-уязвими за заболяванията.

Но се появи и друга теория, според която заразяването с вируси се дължи не заради сломените защитни сили на организма, а заради травми.

Какво може да повлияе на човека и какви сезонни обостряния имат скрити механизми?

Обостряния на хронични заболявания

Защо в късната есен се обострят хроничните заболявания. Първата причина е ясна и се обуславя от променящите се метеорологични условия и понижението на температурата на въздуха.

На всички ни е известно, че топлината отпуска тялото. Когато температурите започнат да наближават нула, мускулите се напрягат и се стягат.

Освен това вадим от шкафа топлите дрехи и обувки. Зимните боти и ботуши обикновено са с по-груба и дебела подметка, и са много по-тежки от летните маратонки и сандали.

Натоварването, което създава тежката обувка, предизвиква напрежение в стъпалата и се предава на всички разположени по-горе отдели на опорно-двигателния апарат.

По-обемните зимни дрехи закриват цялото тяло, за да ни защитят от капризите на природата, и сковават движенията.

Всички тези фактори оказват на тялото необичайно натоварване след леките летни дрехи.

И на хората, които им се е струвало, че са се избавили от болките в гърба и в краката или с мигрената, отново се обръщат за помощ.

Освен това сезонът на отпуските е през лятото, а през зимата, точно преди празниците, се стараем да дадем максимума от себе си в работата. Ограничаваме движенията, а и студеното и мрачно време предразполага.

Взаимовръзка между честите простуди и травми

Навярно много от нас са забелязали, че при едни и същи метеорологични условия едни съвсем не боледуват, а други не могат да се отърват от простуди. За работата на имунната система в нашия организъм отговаря един от отделите на главния мозък – хипоталамус.

Поразително, но факт – сколиозата, възникнала в резултат на родилна травма, може да предизвика простудни заболявания.

За да се борят с бактерии и инфекции, органите на дихателната система трябва да се снабдяват добре с кръв, а гръдния кош свободно да се движи.

Когато е нарушена стойката, тялото не може с пълна амплитуда да изпълнява дихателните движения, заради асиметрично прикрепване на мускулите, недостатъчна подвижност на ребрата и прешлените.

Още една причина е травма на тила, в резултат на която се прищипва блуждаещия нерв. Една от многото негови функции е контрол на епитела, който „прокужда” слузта от белите дробове и предотвратява нейния застой.

Освен това блуждаещият нерв регулира чревната функция.

Отслабените черва не могат да абсорбират всички необходими витамини и микроелементи, което ще доведе до по-продължително протичане на простудните заболявания.

Недостиг на витамини

Преходът към зима особено силно се отразява на хора, които страдат от недостиг на полезни вещества, витамини и микроелементи.

Ако човек се храни балансирано, води активен начин на живот и обръща внимание на здравето си, то никакъв начин не трябва да се му отразява преминаването от есен към зима.