Бягането – това е вид спорт, който е достъпен на практика за всеки. Наред с плуването е един от най-физиологичните – именно с него са практикували предците ни, когато са ловили дивеч.

Но само едно желание за бягане не е достатъчно. Този вид спорт изиска спазване на определени правила и условия, в противен случай човек рискува да получи травма.

На 11 август се отбелязва Световен ден на физкултурата. В този ден следва да поговорим за това какви специфични за бягането вид увреждания съществуват? Какви са причините за тях и има ли начин да бъдат избегнати?

1. Коляно на бегача

Този вид травми са сред най-разпространените сред професионалните бегачи, лекоатлети и футболисти. Но могат да възникнат и при обикновени хора, които обичат да бягат за здраве на чист въздух.

Тази травма може да се определи като специфична, тъй като механизмът на нейното развитие е пряко свързан с натоварванията, които възникват при гореуказаните видове спортове.

Коляно на бегача може да се развие при всеки човек на всяка възраст, но най-често при жени на средна възраст, предразположени към напълняване.

Но при мъжете тази травма обикновено протича по-тежко, тъй като повечето от тях не обръщат внимание дълго време. Не търсят помощ от лекар, като го смятат за проявление на слабост.

При този вид травма човек изпитва болки в областта на коленната чашка, понякога в долната част на бедрото, като увреждането често е с едностранен характер.

Болезнените усещания обикновено се появяват няколко минути след началото на бягането, намаляват или напълно изчезват след почивка. Но при сериозни случаи болката, дори може да започне да пречи на ежедневието, тъй като възниква при качване или слизане по стълбите.

Също понякога неприятните усещания възникват при продължително седене със свити крака, например, при работа пред компютър. Външно областта на ставата не е променена – болното и здравото коляно по никакъв начин не се отличават едно от друго.

Причините за поява на болки в коленете са свързани с триене, което възниква между хрущялите, покриващи ставните повърхности на костите в коленната става.

Ако на този фон е понижена и синовиналната течност, то хрущялната тъкан изтънява, възникват участъци на асептично възпаление.

2. Увреждане на ахилесовото сухожилие

Този вид травми се отнасят към типичните за бегачите. Но за разлика от коляното на бегача, механизмът на развитие е малко по различен.

Ахилесовото сухожилие свързва прасеца, който е разположен на задната повърхност на бедрената кост, с петата. По време на ходене и бягане на него пада голямо натоварване, тъй като е като амортисьор за стъпалото, осигурява координация на движенията между мускулите.

При бавно внимателно бягане ахилесовото сухожилие на практика не се травмира. Точно обратното, редовното натоварване положително влияе на неговата еластичност. Но при рязък старт при състезания на къси дистанции, натоварването върху него рязко нараства

3. Травми на стъпалата и на петата

Подобни травми също са доста често срещани при бегачите. Но в повечето случаи при правилен подход към тренировките могат да се избегнат.

Основната причина за уврежданията, които се развиват в областта на стъпалата и петата при бягане, е неправилно подбраната обувка. На този въпрос често не се обръща внимание, но е по-малко важен от индивидуално разработения график.

Ако бягаме с обувка, която не е предназначена за това, на стъпалото пада голямо натоварване.