Повечето мъже и жени си мият косата ежедневно, тъй като още на следващия ден изглежда мръсна, което се отразява неблагоприятно и на целия външен вид.

Това се отнася най-вече за притежателите на мазна коса, които какво ли не правят само, за да отложат малко омазняването.

По-рядкото миене на косата – не е най-добрият вариант както показва и практиката, не води до положителен резултат.

Има някои хитрости и уловки, които помагат за отлагане на момента на поредните водни процедури.

Какви правила да спазваме, за да не мием косата всеки ден

Промяна на хранителния режим

Препоръките са да се започне от тази точка, тъй като от състоянието на косата до голяма степен зависи от това как се храним.

Има храни, които стимулират функцията на мастните жлези и така влияят на образуването на мастен секрет.

Предразполагат към омазняване на корените, което не се отразява добре на техния външен вид. Сред тях са захарни изделия, сред които бисквити, мазни и други висококалорични ястия.

В тях се съдържа веществото капсаицин, което ускорява обмяната на веществата и стимулира притока на кръв към скалпа. 

За подобряване на състоянието на косата и за справяне с омазняването, е необходимо ядене на повече плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали, фибри и други полезни вещества.

Месото по-добре да е постно, а рибата – мазна, тъй като е богата на полиненаситени мастни киселини, полезни за здравето. Ядките и млечнокисели продукти също са полезни за това.

Използване на сух шампоан за коса

Това е средство за грижа за косата може да стане истинско спасение за тези, които ежедневно си мият косата, заради повишено омазняване. То помага не само при пътуване, но когато не разполагаме с време за миене на косата.

Достатъчно е да нанесем шампоана под формата на прах в корените, като леко втриваме, изчакваме известно време, необходимо за поемане на мазнините и внимателно разресваме.

Специалистите не съветват да се използва такъв шампоан твърде често. Все пак обичайните водни процедури трябва да са преобладаващи в грижата за косата.

Оформяне и прическа с аксесоари

При предразположена към омазняване коса може да помогне с по-специална прическа.

Подходящи за използване не само ленти за коса, но и други аксесоари, които не само изглеждат прекрасно, но изпълняват второстепенна, но не по-малко важна задача – маскират следите от неизмита коса.

Плитката – нашето всичко

Плитките са още едно решение, когато няма никаква възможност да си измием косата. И същевременно не желаем да се показваме пред хората с мръсна коса.

Начинът за изплитане тук не играе никаква роля, тъй като всички те са еднакво добри, освен това да се работи с мазна коса е много по-удобно.

Колкото по-голяма е плитката, толкова по-добре изглежда косата. Днес плитките се радват на голяма популярност, макар и в миналото да са се смятали за характерни повече за жените от провинцията.

Правила за грижа за косата

Защо шампоанът трябва да е подходящ за съответния тип коса, това е повече от ясно, но относно избора също някои нюанси. 

Грижата за косата започва с миенето, при което голямо значение има не само съставът и тип миещо средство, но и температура на водата.

Горещата вода стимулира кръвообращението и мастните жлези функционират по-активно, а това означава, че още по време на миенето се отключва процес на отделяне на кожен секрет.

Поради тази причина фризьорите съветват по-рядко да се суши главата със сешоар, като се позволява на косата да изсъхне по естествен начин.

Затова е по-добре да се избягва миенето с гореща вода, най-добре е с хладка.

Редовно миене на четките за коса

За това че всеки трябва да си има четка и гребен за коса, няма нужда да се говори, но и дори да се спазва това правило, а пренебрегвате други, то ползите за това са малко.

Натрупващите се на повърхността приспособления прах, мръсотия, остатъци от оформящи се средства и кожен себум не само се отлагат на повърхността на косата, но е възможно да предизвикат и увреждане на скалпа.