Търпима болка в мускулите и ставите, умора, обилно изпотяване и ускорено дишане – всички тези симптоми са норма за човека, който спортува. Но има и други по-сериозни сигнали, които в никакъв случай не трябва да се игнорират.

Какви признаци на нарушение на обичайното здравословно състояние трябва да станат повод да се потърси лекарска помощ?

Кашлица по време на кардио

Ако човек неотдавна е преболедувал от остра респираторна инфекция, то кашлицата по време на фитнес е напълно закономерно явление. С подобен неприятен симптом се сблъскват и много начинаещи, поради все още нерегулираното дишане.

По време на тренировка е много важно да се диша правилно и пълноценно, в противен случай кислородът в организма ще се понижи. Гърлото ще започне да ни драска, ще възникне задух, а след това ще се появи кашлица.

Но понякога причината за съкращаване на мускулите на дихателните пътища е с друг, по-сериозен характер. Както показва практиката, повечето сърдечно-съдови патологии се откриват по време и след тежки физически натоварвания.

Тоест човек е възможно, дори и да не подозира за своето заболяване преди началото на тренировките, докато сърцето не е започнало да изпитва голямо натоварване.

Добре е да наблюдаваме своето здравословно състояние по време на тренировки. Ако започнем да кашляме 30 минути след началото на тренировка или няколко километра от старта на леко бягане, има смисъл да се обърнем за консултация с лекар.

Това се отнася и за случаите, когато кашлицата започва да ни задушава при ускоряване на сърдечния ритъм.

Главоболие по време на тренировка

Не е тайна, че спортът е положителен стрес за организма. Редовното кардио спомага за укрепване на кръвоносните съдове, подобрява се обмяната на веществата, дихателната функция, осигуряването на клетките и тъканите с кислород.

Всяко натоварване, дори и най-обичайното вдигане на тежести води до краткотрайно повишаване на кръвното налягане. При фитнес то се повишава средно с 15-20 мм живачен стълб, което е вариант на нормата.

При продължително запазване на високите стойности вече може да се заподозре нещо нередно и е необходима консултация с лекар за скрити проблеми със сърдечно-съдовата система.

Причината е, че често първите симптоми на артериална хипертония се проявяват именно при повишаване на двигателната активност.

Ако по време на тренировка и известно време след нея се наблюдава главоболие, зачервяване на лицето и задух, обилно потоотделяне, световъртеж и мушички пред очите, това е повод да проследим как се ускорява пулсът и как се повишава кръвното по време на тренировка.

При норма кръвното налягане на спортистите се повишава до 131 на 84 мм живачен стълб, а пулсът до 126-144 удара в минута. Ако собствените ни показатели са над тези стойности, има смисъл да прекратим тренировката.

В бъдеще е по-добре напълно да се откажем от силовите упражнения в полза на тези с умерена интензивност или да тренираме с инструктор като съобщим за текущото ни здравословно състояние.

Болка в гърдите при интензивно натоварване – опасен симптом

Ако фитнесът е довел до притискаща или пареща болка в гърдите, това е повод да се изследваме за исхемична болест на сърцето. Възможно е болката да се разпространява към раменете или към ръката, към областта на лопатката или на епигаструма.

При повишаване на кръвното налягане сърдечният мускул се нуждае от повече кислород, отколкото може да получи през стеснения лумен на коронарните артерии.