Един от най-разпространените методи за бързо сваляне на тегло при нежния пол, определено, е именно ходенето на зумба.

Това е спорт, който изключително много нашумя в последните години и помогна на много жени да се отърват от излишните килограми за отрицателно време по лесен и доста забавен начин.

Какво е зумбата?

Зумбата представлява нещо като танц, който съчетава в себе си елементи от много и различни други спортове. В това число се включват бойни спортове, фитнес упражнения, аеробика, латино танците, хип-хоп танците и много други.

Цялата тази разнообразна комбинация бива изключително забавна и поради тази причина и много предпочитана от жени на всякаква възраст.

Тъй като е приятна дейност, която не само че стяга тялото, но и отпуска напрежението, тя е популярна и сред много по-възрастни дами.

В зависимост от целта на практикуващия я, тя се разделя на различни стилове, като най-разпространени са Фитнес Зумбата и Танц Зумбата.

Какви други ползи носи тя за нас?

1. Подобрява издръжливостта – зумбата е може да се окаже натоварваща, особено за начинаещите и тези, които имат килограми за сваляне.

Музиката е бърза и ритъмът е динамичен, което предполага и самите движения да бъдат такива. Тренировките по зумба принципно продължават около час, час и половина.

Тялото не спира да се движи през това време, като разбира се, някои от движенията нарочно са в пъти по-малко натоварващи.

Все пак целта на зумбата не е да ни изтощи до крайна степен, а да ни помогне да отслабнем с удоволствие. И макар че това, което правим може да не ни изглежда сякаш изгаря особено калории, непрекъснатото движение на тялото е важното.

По този начин то свиква с напрежението и издръжливостта му се повишава неколкократно. Само след няколко тренировки ще усетите, че вече не ви е особено трудно и въобще не сте чак толкова изморени.

2. Подобрява кръвното налягане – скорошно изследване, проведено през 2015, го доказва. Наблюдавана е група жени с наднормено тегло, които практикуват зумба една година.

След изминатите месеци се установява, че всяка една от тях освен, че има значително подобрение във външния си вид, ами и е с нормализирано кръвно налягане.

Това потвърждава резултатите от друг експеримент, проведен през 2014 година – участничките в него са били 17 други жени, които след 17 Зумба тренировки са били с много по-ниско кръвно налягане.

Това е вследствие на самия тип на спорта – зумбата е известна като една от най-ефективните кардио тренировки някога, а всички знаем колко полезна за сърцето и кръвообращението е всяка кардио дейност.

3. Комуникация с всякакви хора – тъй като зумбата е подходяща за всички възрасти, тя е предпочитан избор за тренировка и от млади, и от стари.

Тя не ограничава хората и ще имате възможност да се запознаете с какви ли не хора и силно да разширите социалния си кръг, а това винаги е полезно.

Важно е да познаваме колкото се може повече и повече хора, защото всеки от тях може да ни научи на нещо, което не знаем.

Часовете по зумба не само ни дават възможност да се запознаем с хора, които очевидно имат същите интереси, каквито и ние, но и са невероятно забавление с подходящата компания!