Белтъците са основата на човешкия организъм. От тях са изградени клетките на главния мозък – невроцитите.
Протеините са строителен материал за хормоните и невротрансмитерите – веществата, които участват във формирането на веригите на паметта.
А съставляващите части на самия белтък са малки молекули – аминокиселини. Подразделят се на заменими и незаменими, в зависимост от това, може ли организмът на човека да ги синтезира сам.
Недостигът или излишъкът на тези микроскопични молекули влияе на цялостното ни здравословно състояние и на работоспособността.
Какви аминокиселини оказват най-голямо влияние върху функционалността на мозъка, как действат и в какви храни се съдържат?
1. Глицин – здрави нерви и здрав сън
Първата аминокиселина, оказваща положително влияние върху главния мозък, е глицинът. Названието от гръцки се превежда като сладък.
Неслучайно има сходство в думите „глицин“, „глюкоза“ и „глюкагон“. Всички тези вещества са участници във въглехидратния метаболизъм, снабдяващ клетките с енергия.
Известното положително влияние на глюкозата върху мозъчната функция, дори убеждава някои преподаватели да разрешават на своистуденти и ученици да си вземат на изпита шоколад.
Следва да се отбележи, че това е най-ефективният метод – глюкозата всъщност „включва“ мозъка. Но малко хора знаят, че на изпит е по-добре да се вземе не шоколад, а мармалад.
Желатинът, който е основа на мармалада, съдържа много по-голямо количество глицин, който така или иначе активира снабдяването на клетките с енергия. Освен това и съществено намалява напрежението и тревожността.
Именно такива ефекти притежава глицинът – облекчава психоемоционалното напрежение и нормализира работоспособността на мозъка.
Освен това е доказано, че веществото притежава свойството частично да неутрализира пагубното въздействие на спиртните напитки върху нервната система.
Основният ефект на глицина е нормализиране на съня, облекчава процеса на заспиване и възстановява нарушените биоритми.
Аминокиселината се синтезира по химичен път и се пуска под формата на малки бели таблетки със сладък вкус. Този лекарствен препарат се използва при неврози, изтощение, стрес, за подобряване на съня, а в неврологията – като средство срещу хипертонус на мускулите във възстановителния период след инсулт.
2. Тирозин и фенилаланин не оставят шанс на депресия и тревожност
Двете аминокиселини са двата най-важни участника на цикъла на синтез на меланина – веществото, оцветяващо кожата, косата и ириса на окото. Аминокиселината тирозин е продукт от преобразуването в организма на фенилаланин.
Забележително е, че в обратна посока процесът не може да се осъществи – тирозинът "не умее" да се превръща обратно в фенилаланин. При нарушение на преобразуването на фелаланин тази аминокиселина се натрупва в организма.
Страда нервната система, чиято функционалност до такава степен се затруднява, че е възможно да се стигне до слабоумие.
Това заболяване се нарича фенилкетонурия, наследствено е, и нелечимо. Терапията е диета с пълно изключване на фенилаланин.
На здравия организъм обаче тази аминокиселина оказва благоприятно въздействие:
• Възстановява силите при синдром на хронична умора;
• Подобрява мисловните процеси и запомнянето;
• Повишава прага на чувствителността към болка;
3. Аминокиселината триптофан – НЕ на агресията и главоболието
Постъпва в организма единствено от хранителните продукти, а това означава, че е незаменима. Към благоприятните ѝ въздействия се отнася намаляване на агресивността, което позволява използването на аминокиселината под формата на препарат за лечение на хиперактивност при децата.
Освен това положително влияе на огнища на патологична активност в мозъка, предотвратявайки болки, мигрена и разстройства на съня.