Със сигурност сме се наслушали да ни казват как да мислим винаги позитивно, как да бъдем оптимистични относно бъдещето си и как ако сме винаги добре настроени към всичко и винаги виждаме доброто, дори и в негативното, светът ще бъде едно доста по-добро място за нас.

Всъщност обаче, често се оказва така, че когато изпробваме цялата тази схема с „вечното щастие“ и „ненапускащата лицето ни усмивка“, тя хич не е това, което са ни представяли и което сме си мислели, че ще бъде.

Няма как да не ни се е случвало да сме решили да виждаме света с по-добри очи, както се казва, и точно след няколко минути да ни се случи нещо лошо, пред нас да изникне неочакван проблем или някой тутакси да успее да ни скапе настроението. Точно когато сме решили да последваме всички съвети, които вече са ни така омръзнали. И всичко се проваля в този момент.

И, разбира се, в главата ни изникват въпросите: „Това ли ви е ползата от позитивното мислене?“, „Нали доброто отвътре, щеше да донесе и добро отвън?“, „Защо точно сега всички проблеми ще ми се струпат на главата?“.

И следователно, напълно нормална човешка реакция е да въздъхнем разочаровано и огорчено да изтрием от съзнанието си фантазиите за хубав ден, само и единствено благодарение на хубавите ни мисли. И следващия път, когато чуем някой усмихнат, весел човечец да ни обяснява как трябва да сме щастливи, за да ни се случват неща, които да ни правят щастливи, да го погледнем скептично, да поклатим глава и да се откажем да разговаряме с него за напред.

А какво се крие тогава зад всичките тези съвети за позитивизъм? Защо ги има, щом не са от полза?

Каква е причината, оптимистичното мислене да не помага всъщност винаги?

Хората казват, както вече казахме, че хубавите мисли предизвикват хубави неща в живота ни. И това наистина е така.

Това, което обаче често пропускаме и ни убягва от цялата тази страхотна картинка, е че обаче не блокират по абсолютно никакъв начин и лошите неща, които могат да ни се случат.

Да, позитивните мисли наистина привличат позитивни неща, но това не пречи и на появата на негативни такива.

Коя е лошата страна на позитивното мислене?

Когато сме настроени прекалено оптимистично към всичко около нас, нищо чудно дори да не се сетим, както в повечето случаи става, за всичко лошо, което може да ни очаква. Не казваме, че трябва да стоим и да се страхуваме и да изпадаме в паника за нероден Петко.

Не, казваме, че може би не е толкова лоша идея да хвърлим по един поглед в бъдещето и да помислим върху евентуалните ситуации, които могат да изникнат пред нас. Но без да се съсредоточаваме върху тях.

Целта на цялото това нещо е да сме психически подготвени за неприятни неща и да не останем изненадани,без думи и без никаква идея какво да направим, ако те се случат. Границата между лекото премисляне обаче и впускането в дълбоки размисли често се оказва много тънка и не бива да се пренебрегва в никакъв случай.

Защото както позитивното привлича позитивно, така и прекаленото негативно привлича негативно.

Ключът е в баланса, като все пак съотношението е в полза на позитивните мисли. И без абсолютно пренебрегване на реалистичната ситуация.