Много от нас изпитват страх от хората в бели престилки.

И дори не толкова от тях самите, колкото от различните процедури, които ни правят.

Когато влезе в лекарски кабинет, на практика всеки човек изпитва страх и трепери, тъй като не знае колко неприятен ще бъде прегледът или манипулацията, които го очакват.

Но до голяма степен успешността на самата процедура зависи от това колко спокойно пациентът и ще бъде ли оставен специалистът качествено да си свърши работата.

Какви манипулации предизвикват най-голям дискомфорт у пациентите и какви начини за намаляване на техните страдания съществуват?

1. Гастроскопия с венозна упойка

Ендоскопското изследване на хранопровода, стомаха и началните отдели на дванадесетопръстника не е най-приятните процедури.

Поне веднъж в живота на всеки му се налага да премине през такава процедура.

Но хората, които страдат от язвена болест и от хроничен гастрит са принудени да посещават лекарския кабинет веднъж 2 пъти в годината.

Въпреки развитието на съвременната медицина, досега не е изобретен нито един метод за оценка на външния вид на лигавицата на тези органи, освен визуалният оглед чрез видеоскоп.

Методиката на провеждане е следната – през устата на пациента се въвежда тънка сонда, на края на която има малка видеокамера.

С придвижване на тръбата надолу, лекарят на специален екран може да оцени външния вид на лигавиците, наличие на ерозии, язви, тумори, кръвотечения и прочие.

Освен преглед специалистът има възможност да вземе малко парче материал за хистологично изследване впоследствие, а също и за наличие или липса на хеликобактерна инфекция.

Продължителността на процедурата обикновено е около 10-15 минути.

Но най-неприятни са първите мигове, когато лекарят въвежда сонда чрез устната кухина в хранопровода. И понякога често се развива защитен рефлекс на повръщане.

Впоследствие лекарят съветва да съхрани равномерно дишане и да се постараем да се разсеем от мисълта през каква неприятна процедура трябва да преминем.

2. Ректо- и колоноскопия

Макар и гастроскопията да е неприятна процедура, на практика всеки може да я изтърпи, същото обаче не може да се каже за ректо- и колоскопията.

Ректоскопия е ендоскопски преглед на правото черво на дълбочина 15-25 см от ануса.

А при колоноскопия се провежда визуално изследване на цялото дебело черво и дори на крайния отдел на тънкото.

Въвежда се и сонда, на края на която има малка камера.

Изображението може да се види на екрана.

Освен това лекарят може да вземе малък фрагмент от лигавицата за лабораторно изследване, ако съмнения по отношение на диагнозата.

Най-често тези процедури се провеждат при подозрение за язвен колит, болест на Крон, наличие на тумор, полип и други.

Преди процедурата се препоръчват няколко клизми на пациента и спазване на специална диета, за да вижда лекарят цялата лигавица на червата.

3. Кюретаж

Още нашите баби са ни разказвали страшни истории, как във времената на тяхната младост са прекъсвали бременността с кюретаж без никаква упойка.

Понякога им давали да изпият чаша водка.

Тази процедура не просто предизвиква болезнени усещания, а е страшно болезнена и освен това отнема около 20-30 минути.

Лекарят трябва да изчисти цялата маточна кухина с кюрета, докато изхрущи, за да се убеди, че в нея не са останали фрагменти от ембрион, парченца плацента.

В противен случай жената е изложена на риск от възпаление на ендометриума.

Но днес за тези варварски методи може да се забрави завинаги.