Кой обезболяващ препарат ще е подходящ именно за вас? Каква е ефективността на препарата и неговите странични ефекти? Струва ли си обезболяващите да се приемат без рецепта от лекар, или по-добре да се консултирате със специалист?

Отговорите на тези и други въпроси ще намерите в тази статия.

При възникване на болезнени усещания най-важното е да се открие причината за болката. Лечението трябва да бъде насочено именно към отстраняване на болката.

Обезболяващите препарати се използват за симптоматично лечение. Те позволяват бързо облекчаване на болковия синдром, което е особено важно при хронични заболявания, за които е характерно хронично обостряща се болка, например – артрити.

При менструални болки или чревни колики по-добре е да се използват спазмолитици, а не обезболяващи.

Болките в областта на сърцето могат да бъдат парирани с нитроглицерин, а при болезнени усещания в хранопровода могат да помогнат антацидните препарати – срещу изгаряне.

С други думи, преди да приемете обезболяващи препарати, е желателно да откриете причината за болезнените усещания. Консултирайте се с лекар, и установете дали действително са ви нужни такива препарати?

Избирайки един или друг препарат, винаги се ръководете от препоръките на лекарите и от инструкциите в листовката. За най-популярни обезболяващи се смятат аспиринът, парацетамол, ибупрофен и нимезулид.

Някога популярният аналгин днес се използва все по-рядко, заради сериозните нежелани реакции, до които може да доведе.

1. Аспирин

Това е едно от най-популярните обезболяващи средства в света. Препаратите с ацетилсалицилова киселина са проучени достатъчно добре, освен това са много ефективни при съчетание на болезнени усещания с висока температура.

Аспиринът е най-добре да се приема след хранене, с вода или с мляко. В последния случай намалява раздразващото действие върху стомаха.

Следва да се има предвид, че ацетилсалициловата киселина е противопоказна при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, язвена болест.

Също аспиринът не се препоръчва при менструални болки. Препаратът е категорично противопоказен за деца и подрастващи.

2. Парацетамол

Препаратите, съдържащи парацетамол се смятат за най-малко токсични. И по-рядко от останалите аналгетици предизвикват нежелани реакции и са на практика напълно безопасни за стомаха.

При повишена телесна температура парацетамолът действа меко. Този препарат може да се приема от деца и бременни жени.
През изминалата 2015-та година се появиха данни, че повишената токсичност на парацетамола.

Оказва се, че лекарите са се заблуждавали при толкова честото изписване на този препарат, вярвайки, че негативното му въздействие е ограничено.

В големи дози парацетамолът въздейства неблагоприятно на черния дроб, затова внимателно четете листовката и спазвайте дозата.

3. Ибупрофен

Както и парацетамолът се смята за едно от най-безопасните обезболяващи средства. И обезболяващото действие на ибупрофена е по-силно от това на парацетамола.

Притежава и противовъзпалително действие и затова може да се използва при болки в ставите.

За стомашно-чревния тракт ибупрофенът е по-безопасен от аспирина, макар и понякога да предизвиква раздразнение на лигавицата.

4. Нимезулидът

Притежава изразен обезболяващ ефект, като не оказва негативно въздействие върху стомашно чревния тракт. Както и ибупрофена е ефективен при болки в ставите. Болкоуспокояващият ефект продължава до 12 часа.

През последните години се появиха данни за негативното въздействие на нимезулида върху черния дроб. Освен този препарат предизвиква сънливост, поради тази причина след прием не се препоръчва да се сяда зад волана.