Една от основните причини за нарушаване на съня, което води до появата на синдрома на хроничната умора, е появата на нощна кашлица.

Най-често вината за кашлицата през нощта е дразнещо действие върху дихателните пътища на някои вещества, например, на цигарения дим, на химическите вещества или на алергените у дома.

За щастие, има няколко ефективни методи, благодарение на които вашата нощна кашлица може да се контролира и спокойно да се наслаждаваме на съня.

Как се появява кашлицата

Макар и кашлицата обикновено да се възприема като симптом на заболяване, в действителност това е естествен механизъм за защита срещу различни заболявания.

С нейна помощ организмът се избавя от слузта, микробите и чуждите вещества в дихателните пътища, което защитава белите дробове и възпаления и инфектиране.

Кашлицата започва от дълбокото вдишване. След това най-тясната част на ларинкса се затваря, блокирайки движението на въздуха в трахеята.

Вследствие на съкращенията на мускулите на гръбнака, корема и диафрагмата, въздухът се изтласква от белите дробове през носа и устата.

Когато глотисът е затворен, издишването на въздух е невъзможно, в дихателните пътища налягането нараства. Накрая, глотисът се отваря, и въздухът се изтласква с огромна скорост, което създава и характерният за кашлицата звук.

Кашлянето може да бъде и осъзнат акт, и непроизволен неконтролируем рефлекс. Във втория случай раздразнението на нервните окончания в гърлото и в горните дихателни пътища може да доведе до възникване на процеса.

Нервните окончания могат да се раздразнят от инфекциозни агенти, алергени, студен въздух, тумори, химически вещества, механични фактори – например, прах, секрети от органи, например назална слуз и стомашен сок.

Защо кашлицата се задълбочава през нощта

Кашлицата често се засилва нощем, като влияе значително на качеството на съня и на настроението на човека за цял ден. Както поясняват експертите, съществуват няколко причини за поява на кашлицата през нощта.

Сила на тежестта

Това е първият тригер на нощната кашлица. Когато човек лежи, възниква рефлекторно изхвърляне на гастроинтестинална слуз в дихателните пътища.

Най-ефективният способ да се предотврати кашлицата – да се поддържа ефекта на гравитацията в горната част на тялото, намирайки се във вертикално положение.

Така не се случва натрупване на слуз в задната част на гърлото, и кашлицата не се появява.

Сухият въздух в помещението

Твърде сухият въздух предизвиква раздразнение в носа и гърлото, което води до възникване на кашлицата. Решението на проблема може да бъде поставяне в стаята на овлажнител за въздуха.

Но е важно правилно да го използваме. При използване на замърсената вода микроорганизмите могат да заедно с въздуха да попадат в дихателните пътища и да задълбочат състоянието на човека.

Как да се избавим от нощна кашлица

Ако преди да легнем вечерта да спим, вземем някои мерки, нощната кашлица може да се контролира, особено ако не е симптом на настинка или грип.

1. Парни бани

Горещият душ, ваната преди сън за около 15 минути може да облекчи нощната кашлица. Слузта е вискозна течност и парата облекчава нейното изхвърляне от дихателните пътища.

Но е важно да се знае, че тази мярка помага, а това само ще задълбочи дискомфорта, ако причината за кашлицата е астмата.

2. Чай с мед

Чашата горещ чай може да стане истинско спасение от нощната кашлица.

Всяка топла течност стимулира оттичането на храчките от дихателните пътища, а медът притежава редица полезни свойства – притежава антимикробни, заздравяващи и омекотяващо действие.

3. Положение на тялото по време на сън

Определя появата на кашлица. Когато главата се намира по-ниско от останалата част на тялото, постназалната течност изтича и дразни гърлото.

Можете да разположите възглавницата по-високо или да сложите нещо под краката на леглото, така че главата ви е да по-висока.