Към силикона в гърдите отношението е специално, но не може да се каже същото за силикона в козметиката. Защо не ги харесват и истина ли е, че вредят на здравето на кожата?

Силикон в козметиката – не всичко е толкова еднозначно

Днес на мода е чистата козметика – без сулфати, фталати, формалдехиди и други потенциално опасни съединения. Но ако формалдехидите наистина са ендокринни разрушители и дори проявяват канцерогенни свойства, то със силиконите е съвсем различно.

Подобни странични ефекти не са установени за тях, но лошата слава от останалите синтетични съставки застига и тях. Какво не е така с тях?

От една страна, специалистите помагат за оздравяване на кожата, за запазване на нейния баланс и за повишаване на бариерните ѝ функции.

От друга, има и такива, които твърдят, че силиконите, макар и да не са вредни, не правят нищо полезно за кожата. Те са като баласт, така че защо трябва да са в козметичните средства?

На чия страна е науката? Оказва се, че не подкрепя нито първите, нито вторите.

Какво премълчават козметичните брандове

Силиконите в козметиката се крият под десетки различни названия и всеки ден производителите създават техни нови форми.

Заради това е трудно да се проследи, дали се съдържат в продуктите за красота или в техните средства го няма.

Относително безопасни – според отчетите силиконите се смятат за неопасни за човека. Но има някои данни, че могат да са вредни за околната среда и да влияят на цялото биологично разнообразие.

Притежават заглаждащи свойства – силиконите придават на кремовете, маските и серумите отлична текстура и приятна консистенция.

Те запълват бразди и бръчки, заради което кожата изглежда по-съвършена и гладка. Така потребителят мисли, че средството работи, но всъщност ефектът на съвършената кожа е само илюзия.

Водоустойчиви – силикони хидрофоби, те отблъскват водата, а това позволява на средствата по-дълго да останат на кожата и да не се разтичат под действието на потта.

Благодарение на това качество силиконите в козметиката поддържат ефект на хидратация, като не позволяват кожата да отдава от влагата от нейните вътрешни слоеве.

Евтини – една от причините силиконите толкова да се харесват това е, че са евтини. Но това не означава, че се използват само в бюджетната козметика.

Силикони могат да се съдържат и в някои аптечни продукти за разкрасяване и в козметика от високия ценови сегмент.

Силиконите това са група полутечни вещества, които се добиват от силициев диоксид – натурално вещество, което е един от компонентите на пясъка, което не означава, че силиконите са с натурален произход.

Силицевият диоксид трябва да премине през множество химически процеси, за да стане силикон.

Силиконите са известни, преди всичко със своите оклузивни свойства. Те създават бариерно покритие на кожата, което е устойчиво както на влага, така и на въздух.

Също така имат уникална текстура, която придава на средствата за грижа за кожата равен и гладък вид. Затова и често ги включват в серумите и овлажняващите средства – те отговарят за лекото нанасяне и разпределение на продукта. Създават кадифено покритие, помагат на кожата да остане гладка и да е подхранена с влага.

5 аргумента против силикона в козметиката

Доказано е, че силиконите, използвани в медицината, помагат да се лекуват рани. Отдавна се използват в отделенията по изгаряне, тъй като предпазват увредената кожа, като не се възпрепятства дишането на кожата.

Ако това е така защо е тогава негативното отношение към силиконите у някои потребители.

Аргумент №1 – тяхното действие е повърхностно

Силиконите са без никаква осезаема полза за здрава кожа. В козметичните продукти те играят основно роля на база. Заглаждат всякакви грапавини и неравности, задържат влагата.

Така продуктите със силикон могат да подобрят външния вид на потребителя в този момент, но веднага щом се измие всички ползи отпадат.

Аргумент №2 – запушват порите

Силиконите, които отблъскват водата, трудно се измиват. За да се реши проблема, е измислен методът на изчистване на кожата с масло.

Маслото отмива частиците силикон от порите и помага на кожата да остане здрава, чиста и поддържана.

Аргумент №3 – провокатор на акне

От една страна, оклузивните свойства на силиконите са полезни за кожата, но те имат и обратна страна.

Ако кожата на пациента е склонно към образуване на акне, силиконите е възможно да влошат ситуацията, тъй като тяхното предназначение е да създават бариера.

Силиконът задържа мазнината и мръсотията вътре в кожата, като не позволява на мъртвите клетки да се излющят.

Според дерматолози, ако потребител не е склонен към поява на бръчки, няма смисъл да се боим от силиконите. Но ако има такава склонност, по-добре да се откажем от тях.

Аргумент №4 – блокират усвояването на полезни вещества от кожата

Използването на серум със силикони, а след това и нанасяне на крем това е наистина грешка. Силиконите ще възпрепятстват поемането на полезни вещества, които след серума сте нанесли на кожата.

Затова продуктите, които ги съдържат може и да не са подходящи при многостепенна грижа за кожата.

Теоретично козметиката със силикони е полезна като последна стъпка в грижата за кожата. Основните активни вещества ще „заключат” останалите компоненти, способствайки за тяхното поемане от кожата, и следователно са по-ефективни като грижа.

Аргумент №5 – силиконите вредят на природата

Това наистина е така. След като силиконите попаднат в отпадните води, някои от тях се акумулират в океаните и в моретата, и не се разрушават стотици години.

По какво се познава козметиката със силикон

Все повече марки с всяка изминала година се отказват от използването на подобни вещества. На опаковките на техните продукти се появяват надписи, без силикони. Но ако желаете да проверите наистина ли средствата са без тези вещества, внимателно проучете списъка със съставки.

Повечето от силиконите са с окончания –cone, -conol, -silane и –siloxan.

Заключение

От гледна точка на перспективите, няма никаква необходимост да използваме продукти със силикон в ежедневната грижа за кожата. Според дерматолози, няма резон и да ги изключваме, ако кожата възприема тези вещества добре.

Единственият фактор, който наистина предизвиква загриженост сред учени и лекари, това е потенциалната вреда на силиконите на заобикалящата ни природа.