Желаете ли да отслабнете за Нова година? Опитайте да добавите към ежедневния хранителния режим билки за отслабване. Това е лесен начин за ускоряване на метаболизма и за свалянето на няколко излишни килограма.

Бъдете внимателни и използвайте билките само според инструкциите. И имайте предвид, че билките за отслабване действат само в комплекс с нискокалоричното хранене и физическа активност.

Как да изберете билки за отслабване, които са подходящи лично за вас? Внимателно прочетете предназначението на всяко лекарствено растение и преценете неговите противопоказания спрямо особеностите на вашето отслабване.

Полезно е също така да се консултирате с лекар, с който да изясните, възможно ли е да използвате за отслабване една или друга билка.

Някои билки за отслабване ще бъдат полезни за храносмилането, за лигавицата на стомаха, за обмяната веществата, на кръвоносните съдове и т.н. Но има и много такива, които предизвикват нежелани странични действия при предозиране.

Тук няма да разглеждаме билки за отслабване, чийто ефект се основава на ускореното извеждане на течности от организма. Макар и да се много популярни, тъй като действат изключително бързи.

Но подобни методи могат да бъдат и опасни за живота, тъй като ускореното изхвърляне на течности от организма води до обезводняване, нарушаване функциите на бъбреците, повишаване на вискозитета на кръвта и до тромбоза.

Нито един лекар няма да ви препоръча да отслабване с помощта на изхвърляне на течностите от организма, напротив, при отслабване е важно съблюдаването на питеен режим и своевременно извеждане на токсините от организма.

Билките, които помагат за намаляване на апетита

Корените, семената, билките, които спомагат за потискане на апетита, обикновено при взаимодействие със стомашните сокове увеличават обема си, като по този начин изпълват обема на стомаха.

1. Ленено семе

Понижава апетита, като увеличава обема си при взаимодействие с течности, като се образува слизеста маса. Този субстрат бързо неутрализира стомашните сокове и понижава тяхното образуване.

Ленените семена може да се заливат с охладена преварена вода, да се оставят да престоят за поне 2 часа, и да се пият по 2 супени лъжици при поява на усещане за глад между храненията.

Ленените семена могат да се приемат по няколко пъти дневно при необходимост от понижаване на апетита. Полезни са при гастрит, а също така отлично се вписват в програмата за здравословно хранене, тъй като съдържат полезни растителни масла.

2. Корен от бяла градинска ружа

Притежава заздравяващи и защитни свойства.

При остър гастрит също е полезна инфузия от корени на бяла ружа – залейте супена лъжица счукани корени на тази билка, смесете и изцедете. Инфузията също помага за намаляване на чувството за глад.

3. Спирулина за отслабване

Това са предимно фибри. В изсушен вид растението изпълва стомаха, набъбва в него и така потиска апетита, като разбира се, няма да ви донесе допълнителни калории.

4. Мента за отслабване

не притежава защитно действие и се използва като средство за понижаване на секрецията на стомашни сокове. Тази билка може да се вари отделно или да се добавя към чая.

Но трябва да се има предвид седативното и сънотворното действие на ментата. Като средство за отслабване ментата е по-добре да се приема след вечеря.

Билки за ускоряване на метаболизма

5. Коприва

Действително забързва обмяната на веществата, освен това съдържа голямо количество витамин С, а също и ценен хлорофил.