Нови изследвания показват, че някои храни могат да задълбочат протичането на депресия. Ако забелязвате, че често сте в подтиснато настроение, липсват ви сили и енергия, избухвате с повод или без, то тогава може би се касае за развитие на депресивно състояние.

Съвременната диагностика и започнатото лечение възвръщат вкуса към живота. А правилното хранене, разходките на чист въздух подобряват общото състояние и помагат за избягване на нови депресивни състояния.

Какви храни провокират развитието на депресия

Най-често това са вредни храни, от които няма никаква полза за организма, така се увеличава риска от възникване на заболявания, включително и на депресия.

1.Fast food

За повечето от нас няма нищо лошо в това да обядваме в ресторант за бързо хранене с хамбургер, пържени картофи или пилешки крилца.

Съществуват обаче изследвания, които показват, че консумацията на подобен тип храни може да доведе до повишаване на общото ниво на възпаление в организма, а едновременно с това нараства и риска от депресия.

При хората, които редовно консумират подобен тип храни, рискът от депресивно разстройство е с 40% по-висок. Учените обясняват това с наличието на трансмазнини в тези храни.

Какво да ядем вместо това? Ако посещавате заведения за бързо хранене, защото това е бърз и удобен начин да похапнете, избирайте там по-полезни ястия, например, салати.

2.Алкохол

Някои хора пият вино или други спиртни напитки, за да си повдигнат настроението. Известно е, че алкохолът в малки количества отпуска и стимулира образуването на серотонин – хормон на доброто настроение. При хората със склонност към депресии, употребата на алкохол може да е с противоположен ефект.

В изследване от 2019 г. е установено, че употребата на спиртни напитки може да доведе до усилване на симптоматиката. Има и случаи на депресивни разстройства, провокирани от употребата на спиртни напитки.

Проблемът е в това, че алкохолът влияе на процесите в мозъка, свързани с настроението и поведението. Освен това понижава ефективността на медикаментозните средства, препоръчвани от лекари при депресия.

Какво да пием вместо това? Съществуват много варианти на алкохолни напитки без съдържание на спирт. Опитайте да се насладите на техния вкус. А ако желаете не само здравословна, но и полезна алтернатива, за предпочитане са зелен чай, компот и жив квас.

3.Рафинирани зърнени

Белият ориз от рафинирани зърнени са много по-полезни от пържените картофи. Ако обаче говорим за продължително влияе върху организма, по-добре да избираме непречистения кафяв ориз и изделия от пълнозърнести продукти. И то както за фигурата, така и за общото състояние.

В изследване от 2015 г. с участието на жени в постменопауза е установено, че при тези, които са приемали рафинирани зърнени, е бил много по-висок рискът от възникване на депресии.

И напротив, друго изследване показва, че хората, предпочитащи пълнозърнестите храни, симптомите на депресия са срещат много по-рядко.

Какво да ядем вместо рафинирани зърнени?

Полезните храни са кафяв ориз, спагети от твърди сортове пшеница, булгур, пълнозърнест хляб.

По възможност също следва да се ограничи употребата на продукти от рафинирано зърно и да се увеличи количеството на непречистеното. Здравето от това само ще спечели.

4.Солени храни

Обикновено солта се препоръчва да намалят тези, които страдат от хипертония или е склонен към повишение на артериалното налягане.

Опасни са солените храни и за пациенти със заболявания на сърцето. А неотдавна учените добавиха в рисковата група и хора със склонност към депресия и психически разстройства.

Проведените изследвания показаха, че високият прием на сол усилва възпалителните реакции в организма. А това, както се спомена и по-горе, повишава риска от депресия.

Също учените са установили негативното влияние на солените продукти върху чревния микробиом, а от неговия количествен състав зависи и настроението.

5.Преработено месо

Към списъка с храни, провокиращи развитие на депресия, учените причисляват и изделията от преработено месо – колбаси и наденици, месни полуфабрикати, веяно месо.

Макар и тези продукти да са много вкусни и са предпочитани от много хора, не е препоръчително да се ядат често. Учените са установили асоциации между преработеното месо и депресия.

Какво да ядем вместо това? По-добра алтернатива е натуралното месо – запечено, приготвена на фурна или на грил. Добре ще бъде, ако сами започнете да си приготвяте месни полуфабрикати.