Макар и щателно да подбираме храните, повечето от нас лесно пропускат т.нар. скрити калории.
Много хора не се досещат, че дори в правилно изготвеното меню на бременната жена могат да присъстват подводни камъни, храни източници на наднормено тегло при бременност.
1. Салатни сосове – провокатор на наднормени килограми при бременност
Правят се най-често на основата на майонеза.
И дори, ако четете на опаковката, че са нискокалорични, това не трябва да ви успокоява.
Калоричността на соса зависи от процентното съдържание на мазнини.
Не трябва да си мислим, че нискокалоричната майонеза е по-полезна.
Просто намаляването на калоричността се постига с намаляване количеството растително масло при производство.
На мястото на майонезата се добавя скорбяла, сгъстители, емулгатор и други хранителни добавки.
Обикновено в състава на съдържащите майонеза салатни сосове се използва майонеза със средна масленост, калоричността на която е около 680 калории на 100 грама.
А това означава, че като добавим 1 супена лъжица сос към салатата, организмът допълнително получава цели 170 калории.
Освен това за постигане на необходимата консистенция в салатните сосове се добавят сухо мляко и яйчен прах, които повишават не само калоричността, но и са източник на наднормен холестерол.
2. Плодови сиропи – мазни бонбони и никаква полза
Много от нас смятат, че плодовият сироп е много по-полезен в чая или в кафето от захарта, защото се прави от варени плодове и има повече хранителни вещества.
Всъщност плодовите сиропи се приготвят от сокове на второто пресоване.
След получаване на основната първа порция се заливат с малко количество вода, нагряват се до кипене и се пресоват.
А след това тази течност се сварява с голямо количество захар.
Това означава, че витамини и минерали там на практика не остават.
Всичко полезно е останало в сока от първото пресоване или се е разрушило при варене.
3. Мазни зеленчуци с много олио при готвене
Зеленчуковите ястия са задължителна част от менюто на бременната – не по-малко от 400-500 грама дневно.
Но замисляли сте се, че дори такива диетични храни като тиквички, патладжани могат да се превърнат в калорийна бомба със забавено действие.
Проблемът е, че всички нискокалорични богати на вода храни поглъщат много олио при нагряване, особено на невисока температура.
4. Бял хляб
Всяка диета предполага отказ от тестени изделия.
Поради тази причина е доста разпространен стереотипът, че хлябът е враг на стройността.
Това е вярно само отчасти.
Различните видове хляб могат да са както полезни, така и да навредят на организма на бъдещата майка.
Хлябът от рафинирано брашно на практика няма полезни за организма свойства.
В процеса на рафиниране от брашното се отделят баластни вещества - зърнена обвивка, зърнен зародиш.
5. Макарони от брашно тип 500
Не става въпрос за пастата, която се приготвя от сортове твърда пшеница, а за макароните от обикновено брашно от меки сортове пшеница.
Такива макаронени изделия лесно се сваряват и бързо се слепват, а по своя състав представляват модифициран пшеничен хляб.
В такива макарони има много скорбяла, гликемичният индекс е висок, което естествено е причина за наднормени килограми.
Съвет
При покупка на макарони обръщайте внимание на опаковката – трябва да пише, че макароните са приготвени от брашно от твърди сортове пшеница.
Макароните от такава пшеница са по-тъмни цвят от обикновените .