Съществуват храни, срокът на годност на които се измерва с десетилетия, но и такива, които могат да се съхраняват на практика вечно.

Що за храни са това и защо трябва всеки да ги има у дома?

Темата на днешния разговор.

Имам си всичко! Хранителен запас

Покупката на по-големи количества продукти излиза по-евтино, особено при промоции и при ползване на отстъпки, липса на време за обикаляне по магазините.

Във всеки случай запасът от продоволствия – е нещо много полезно.

Може да ни послужи в непредвидена ситуация или когато внезапно ни дойдат гости:

Ключовият момент при създаване на запас е срокът на годност.

Сред храните, които се съхраняват дълго са:

• Продуктите, които запазват хранителна стойност 50 и повече години;
• Храна, която при кулинарна обработка и специална опаковка може да се съхранява с десетилетия;
• Храни с достатъчно дълъг срок на годност – от 6 месеца нагоре;

Без значение за какво продоволствие става дума, преди да го сложим в дълбокия сандък, трябва да знаем кога сме го купили и колко е максимално допустимият срок за съхранение.

Продукти, които можем да си купуваме, колкото си поискаме.

1. Мед

Това е единственият продукт на Земята, който никога не се разваля, до това заключение стигат учените.

Ниското съдържание на вода и високото на въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза, го правят неблагоприятна среда за развитие на микроорганизми, на това се дължи и на практика безкрайният срок на съхранение.

Заключенията на учените се потвърждават и от археолози.

През 2015 г. в една от египетските гробници намират мед, който е на повече от 3000 години, който е ставал за ядене.

2. Морска сол

И макар да поема влага и аромати, нейният срок на годност е неограничен.

Трябва само да се погрижим за съхранение в идеални условия.

Бялото злато, както някога са я наричали, се чувства най-добре на тъмно, сухо и прохладно място.

За защита от влага солта може да се пресипе в керамични и пластмасови съдове с плътни капаци.

Но йодираната сол е с ограничен срок на съхранение.

При нейното производство се съединяват – калиев йодат, затова и срокът на годност на трапезната сол е само една година.

3. Захар

Без захар животът ни би бил тъжен и скучен.

Затова и когато създаваме неприкосновен запас, следва задължително да се запасим със захар.

Принципът на съхранение на захар е идентичен на този на солта.

За да не поема продуктът влага, може да се комбинира с бял ориз в съда, който се съхранява.

И запомнете пакетите със захар не трябва да се държат на пода, задължително трябва да са по нависоко.

Така лесно ще издържат 10 и повече и години.

4. Бял ориз

При правилно съхранение оризът не губи хранителните си свойства повече от 30 години.

Идеалните условия за ориза са ниските температури. Оптималната е около 3 градуса по Целзий.

Следва да се има предвид, че макар и кафявият ориз да се смята за по-полезен за здравето, срокът му на годност е минимален – до 1.5 години.

Затова е препоръчително да се запасим с бял рафиниран ориз.

5. Макарони

Сухо и тъмно място – това са идеалните условия за съхранение, при които макаронените изделия запазват вкусовите си качества най-малко 5-10 години.

Но макароните с добавки не оцеляват дълго, техният максимален срок на годност е 6 месеца.