Полетът – това винаги е стрес за организма, не е важно дали човек е свикнал към този начин на придвижване или не.

Страхът, че ще закъснеем за полета, ще си забравим личната карта, рискът да се сблъскаме с препятствия – задръствания по пътя и задържане на полета заради лошо време, всичко това оставя своя отпечатък върху състоянието ни.

А ако той изяде и нещо преди полета, то проблемите по пътя ще бъдат гарантирани.

Какви храни е по-добре да не се ядат преди пътешествие?

На първо място трябва да се каже, че диетолозите не съветват да се лети на гладно или веднага след засищащо хранене.

В първия случай енергийният глад на организма на фона на силно понижаване нивото на кръвната захар и вълнения по повод предстоящия полет могат да доведат до световъртеж, гадене и дори загуба на съзнание.

Но и на пълен стомах не трябва да се сяда в салона на самолета.

От колебанията в налягането храната ще се върне в хранопровода, предизвиквайки киселини и други неприятни последствия.

Най-добре е да се нахраним 1.5-2 часа преди пътешествие и с нещо леко, но доста калорично.

А ето го и списъка с храни, от които е по-добре да се откажем до качването на самолета и по време на полета.

1. Алкохол

Колебанията в налягането в салона на самолета водят до сгъстяване на кръвта.

И за нормализиране на кръвното сърцето трябва да полага повече усилия, за да нормализира кръвообращението, отколкото е необходимо.

Метаболитите на спирта създават препятствие за сърцето, натоварвайки го допълнително с още повече работа.

Затова и по-добре да се откажем от алкохола съвсем.

Но ако не можем да се преборим с емоциите и паниката, специалистите считат за допустимо да се пие до 100-150 мл вино.

Но за предпочитане е бяло, тъй като съдържащите се в червените сортове танини могат да предизвикват главоболие.

За предпочитащите твърд алкохол дозата от 30 мл не трябва да се превишава.

2. Пържена храна

Трудно се усвоява и дълго се храносмила.

На големи натоварвания се подлага не само стомаха, който трябва да успее да разгради на компоненти постъпилите храни, но също и черният дроб, червата и панкреаса.

Растителните влакна под действието на пърженето също губят своите свойства, а мазнините постъпват в кръвта под формата на холестерол, затруднявайки функцията на сърдечно-съдовата система.

Смята се, че на високо храносмилането се затруднява още повече, а процесът на усвояване става непълно неизпълнима задача за организма.

3. Плодове и зеленчуци

Никой не подценява техните ползи за организма, но преди полет голямото количество пресни плодове и зеленчуци, нежелателно.

Изобилието от растителни влакна може да предизвика нежелано подуване, спазми и болки в корема.

А някои плодове в големи количества – сливи и кайсии, предизвикват диария.

На тях сега не им е сезона.

4. Десерти и други захарни изделия

Любителите на сладкото смятат, че няма по-добра храна за облекчаване на полета от парче любима торта или сладкиш.

Но диетолозите препоръчват да не посягаме към десерта преди полет, особено на празен стомах.

5. Бобови

Дори и човек да не изпитва дискомфорт след ядене на тези храни обикновено, това не е повод да се набляга на тях преди пътешествие.

Но по време на полет храносмилането се нарушава и неприятните усещания като газове могат напълно да се проявят.