Полетът – това винаги е стрес за организма, не е важно дали човек е свикнал към този начин на придвижване или не.
Страхът, че ще закъснеем за полета, ще си забравим личната карта, рискът да се сблъскаме с препятствия – задръствания по пътя и задържане на полета заради лошо време, всичко това оставя своя отпечатък върху състоянието ни.
А ако той изяде и нещо преди полета, то проблемите по пътя ще бъдат гарантирани.
Какви храни е по-добре да не се ядат преди пътешествие?
На първо място трябва да се каже, че диетолозите не съветват да се лети на гладно или веднага след засищащо хранене.
В първия случай енергийният глад на организма на фона на силно понижаване нивото на кръвната захар и вълнения по повод предстоящия полет могат да доведат до световъртеж, гадене и дори загуба на съзнание.
Но и на пълен стомах не трябва да се сяда в салона на самолета.
От колебанията в налягането храната ще се върне в хранопровода, предизвиквайки киселини и други неприятни последствия.
Най-добре е да се нахраним 1.5-2 часа преди пътешествие и с нещо леко, но доста калорично.
А ето го и списъка с храни, от които е по-добре да се откажем до качването на самолета и по време на полета.
1. Алкохол
Колебанията в налягането в салона на самолета водят до сгъстяване на кръвта.
И за нормализиране на кръвното сърцето трябва да полага повече усилия, за да нормализира кръвообращението, отколкото е необходимо.
Метаболитите на спирта създават препятствие за сърцето, натоварвайки го допълнително с още повече работа.
Затова и по-добре да се откажем от алкохола съвсем.
Но ако не можем да се преборим с емоциите и паниката, специалистите считат за допустимо да се пие до 100-150 мл вино.
Но за предпочитане е бяло, тъй като съдържащите се в червените сортове танини могат да предизвикват главоболие.
За предпочитащите твърд алкохол дозата от 30 мл не трябва да се превишава.
2. Пържена храна
Трудно се усвоява и дълго се храносмила.
На големи натоварвания се подлага не само стомаха, който трябва да успее да разгради на компоненти постъпилите храни, но също и черният дроб, червата и панкреаса.
Растителните влакна под действието на пърженето също губят своите свойства, а мазнините постъпват в кръвта под формата на холестерол, затруднявайки функцията на сърдечно-съдовата система.
Смята се, че на високо храносмилането се затруднява още повече, а процесът на усвояване става непълно неизпълнима задача за организма.
3. Плодове и зеленчуци
Никой не подценява техните ползи за организма, но преди полет голямото количество пресни плодове и зеленчуци, нежелателно.
Изобилието от растителни влакна може да предизвика нежелано подуване, спазми и болки в корема.
А някои плодове в големи количества – сливи и кайсии, предизвикват диария.
На тях сега не им е сезона.
4. Десерти и други захарни изделия
Любителите на сладкото смятат, че няма по-добра храна за облекчаване на полета от парче любима торта или сладкиш.
Но диетолозите препоръчват да не посягаме към десерта преди полет, особено на празен стомах.
5. Бобови
Дори и човек да не изпитва дискомфорт след ядене на тези храни обикновено, това не е повод да се набляга на тях преди пътешествие.
Но по време на полет храносмилането се нарушава и неприятните усещания като газове могат напълно да се проявят.