Човешкият организъм работи по свой вътрешен часовник, който експертите наричат денонощни биоритми.
Всеки има свое разписание, но се проследяват и някои общи закономерности.
Това, което на сутринта ни е полезно вечер може да се превърне в проблем.
Една и съща храна, изядена по различно време, не влияе еднакво на организма.
Ако желаете хранителните вещества да се усвояват напълно и да не се отлагат за запас на различни места, запомнете кога е най-добре да ядете различните храни.
1. Кисело мляко
Киселото мляко и йогурта с парченца плодове не са най-добрият вариант за закуска.
Когато сте гладни, нивата на солна киселина в стомаха са високи, а млечната киселина, съдържаща се в млечнокиселите храни я понижава.
Това препятства нормалното усвояване на храната и може да предизвика проблеми с храносмилането.
Най-доброто време
Млечнокиселите продукти е най-добре да се ядат след хранене, когато нивото на киселинност в стомаха е ниско.
Особено важно е да се придържате към това правило, ако обичате кисело мляко с пробиотици.
За да се засели полезната микрофлора в червата, ѝ са необходими благоприятни условия.
2. Картофи
Картофеното пюре за вечеря е също толкова вредно колкото и пържените картофи.
Проблемът идва от високият гликемичен индекс на зеленчука.
Картофите се усвояват бързо и дават енергия, но скоро започваме да изпитваме глад от тях.
А пред нас е цяла нощ.
Ако съчетавате картофи с мазнини, това е последвано от увеличаване на килограмите.
Най-доброто време
Експертите съветват картофи да се ядат на закуска.
Благодарение на факта, че са богати на въглехидрати и съдържат както разтворими, така и неразтворими растителни влакна, лесно се усвояват и предотвратяват появата на запек.
Освен това, в картофите има много витамин В6 и висока концентрация на калий, което е добре за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.
3. Ориз
Белият ориз също както и картофите е източник на бързи въглехидрати.
Ако се придържате към диета, или просто сте си поставили за цел да отслабнете, трябва да го избягвате за вечеря.
За да не ви се налага вечер да кръжите около хладилника за нещо вкусно, но ужасно калорично.
Най-доброто време
Оризът е добре да се яде през деня – на закуска или на обяд.
Ще получите заряд от енергия за изпълнение на текущите задачи и ще можете смело да се отправите по задачи.
Ако знаете, че в близките часове няма да имате възможност да похапнете, съчетайте оризът с белтъчна храна – например, с парче риба или с месо.
4. Ябълки
Ябълките и останалите плодове, съдържащи плодови киселини, не трябва да заместват основното хранене.
Гладът все пак няма да утолят, а ще засилят още апетита.
Когато употребявате ябълки на гладно, увеличавате киселинността на стомаха, което може да предизвика дискомфорт, болки и парене.
Най-доброто време
Ябълките са идеална храна за междинни хранения, планирани между основните.
В тях се съдържат пектини, които подобряват храносмилателната функция и ускоряват храносмилането.
А в наливните ябълки има и много витамини.
5. Банани
Ако нощем трудно обуздавате вълчия апетит, диетолозите съветват да се обърне внимание на пресните плодове и зеленчуци.
Бананът, поради високата си калоричност и питателност, изглежда добър вариант за вечеря.
Но това е само на пръв поглед.
Ако бананите се ядат на гладно от високата концентрация на магнезий, това може да предизвика чревно разстройство.
Най-доброто време
Идеалният момент за похапване на банани е след хранене.
Изследванията показват, че този плод помага за подобряване на храносмилането и обуздава апетита.
Освен това бананът е подходящ и в първите 20-30 минути след физическо натоварване.