Най-богатият и властният човек не може да избяга от старостта, срещу този процес все още няма лекарство.

Но това съвсем не означава, че хората трябва да изглеждат в съответствие с възрастта по лична карта.

Макар и стареенето да е обусловено до голяма степен от генетиката, този процес може да се забави.

Особено ако става дума за кожата и за зъбите, които първи издават истинската възраст на човека, а понякога дори добавят години.

Зъбите естествено пожълтяват с остаряването.

Отчасти това е свързано със стареенето, но частично произтича от факта с какво се храним.

Всичко, което може неблагоприятно да повлияе на процеса на синтез на колаген, състарява кожата.

Кои са виновните храни и напитки?

1. Виното добавя години

Нищо не крещи така силно, че тялото ни старее, както жълтите, покрити с кафяви петна зъби.

Алкохолът е една от основните причини за оцветяването на емайла.

Спиртните напитки изсушават лигавиците на устната кухина, потискат секрецията на слюнка, която отмива опасните бактерии.

Патогенните микроорганизми провокират възпалителни заболявания и образуване на петна на зъбния емайл.

Битува стереотип, че червеното вино е виновник за повечето петна по зъбите.

Но бялото вино има по-кисел вкус. Следователно вреди повече.

Киселините, съдържащи се в бялото вино правят емайлът по-порест, вследствие на което се образуват повече петна по него.

Но има добра новина, емайлът постоянно се възстановява.

Затова и зъбите могат да преживеят чаша Шардоне.

Съвет

• Най-добре си мийте зъбите, след като пиете вино.

• Ако не успеете да го направите, поради някаква причина, енергично си изплакнете устата с вода.

2. От сушените плодове кожата се набръчква

Макар и сушените плодове да съдържат повече хранителни вещества от бонбоните, имат много общи недостатъци:

• Скриват огромно количество „бързи“ въглехидрати – 23 грама на порция се равняват на 4 чаши.

• Засядат между зъбите, провокирайки размножаване на патогенни бактерии, предизвикват образуването на петна на зъбния емайл, плака и кариес.

Още един недостатък на сушените плодове е прекалено голямото количество сулфиди, които са един вид консерванти, но вредят на кожата.

3. Лимонадата разрушава зъбите

Лимоните съдържат много киселини, което ги прави изключително опасни за зъбите.

Ако киселината въздейства на зъбите дълго време, емайлът се износва преждевременно.

Проблемът е, че е невъзможно да се минерализира повторно.

Това означава, че емайлът губи способността си да се възстановява от само себе си.

Лимонадата е двойно по-опасна, защото има кисел вкус и съдържа много захар, а това се отразява неблагоприятно и на зъбите и на кожата.

4. Маргаринът увеличава възрастта

Много марки маргарин съдържат смесени трасмазнини.

Кожата страда от свободните радикали, които се образуват от изкуствени мазнини, това влошава цвета и състоянието на лицето в дългосрочен план.

Трансмазнините предизвикват възпаление, а то в дългосрочен план се свързва със стареене и дегенеративни патологии като болест на Алцхаймер, остеоартрит, сърдечни нарушения.

5. Месните продукти предизвикват обезводняване

Всяко месо и продуктите от него, които се съхраняват продължително, съдържат сулфити, които разрушават колагена.

Освен това предизвикват обезводняване на организма.

Това е вредно за всички органи и системи, но първо страда кожата.

Когато кожата стане суха, започва да изглежда набръчкана и не възстановява обема си при притискане, както би трябвало.

Това е признак на недостиг на колаген.