Сърцето на жените е с тегло 240 грама, а на мъжете малко повече – 310 грама. Но именно от сърцето зависи оптималното функциониране на целия организъм. Благодарение на това, че нашият мотор работи, ние можем да живеем.

Някои от нашите навици обаче подриват способността му да се възстановява само.

Как да подобрим здравето на сърцето

Сърцето непрестанно се труди, за да поддържа здравето ни. И важна роля в оптималното му функциониране играят артериите. Те участват в доставката на кислород и на хранителни вещества в организма.

При милиони хора по света артериите не са наред. При немалко от тях се развиват възпалителни заболявания, при които по техните стени се появяват отлагания, състоящи се от холестерол и други вещества.

Наричат го атеросклероза. Отлаганията по стените на кръвоносните съдове могат да доведат до възникване на сърдечни заболявания – инфаркти и инсулти. Според някои оценки, атеросклерозата е основна причина за 50% от смъртните случаи, а също и за възникване на инсулти и болест на Алцхаймер.

Но има и добра новина – правилното хранене може да предотврати всички рискове, да намали вероятността от възникване от атеросклероза и дори да доведе до обратно развитие на вече съществуващите проблеми.

5 най-важни хранителни вещества, от които зависи здравето на сърцето

За денонощие сърцето на човек произвежда толкова енергия, колкото е достатъчна, за да измине автомобил 32 километра. А ако съберем количеството енергия, която сърцето произвежда през целия живот, то тя ще е достатъчна да стигнем до Луната и да се върнем обратно.

Какви хранителни вещества за нужни за поддържане на ресурсите на сърцето

1.Фибри

Нормата фибри за денонощие е около 28-35 грама. Това хранително вещество е необходимо за нормалното функциониране и на органите на храносмилането, но с това неговата роля не се изчерпва.

Фибрите поддържат здравето на сърцето, способстват за понижаване на нивата на лошия холестерол, артериалното налягане и кръвната захар. За щастие, съществуват множество храни с фибри, които можем да включим в своето меню.

2.Фолиева киселина

Съществуват изследвания, доказващи, че редовният прием чрез храната на фолиева киселина дава големи предимства на здравето на сърцето. Този витамин от група В понижава вероятността от поява на сърдечни пристъпи.

В едно изследване е установено, че фолиевата киселина понижава нивата на хомоцистеин, а високата концентрация на това вещество в кръвта е рисков фактор за развитие на атеросклероза, тъй като може да доведе до увреждане на лигавиците на кръвоносните съдове и да се увеличи образуването на артериални плаки.

3.Омега-3 мастни киселини

Растителните мазнини са невероятно полезни. В множество изследвания е доказано, че те притежават високи противовъзпалителни свойства, благотворно влияят на сърдечния мускул.

Също така са и важни за нормалното функциониране на нервната система.

Учените установяват, че омега-3 ефективно предотвратяват развитието на атеросклероза, понижават способността на тромбоцитите да се слепват, благодарение на което се понижава и рискът от поява на тромбози, и може да се повиши нивото на добрия холестерол в кръвта.

4.Витамин С

Изследване от 2016 г. показва, че недостигът на витамин С е пряко свързан с увеличаване на риска от смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Достатъчното количество витамин С в организма учените асоциират с по-добър контрол над нивото на артериалното налягане, намаляване твърдостта на артериите и понижаване на нивата на лошия холестерол в кръвта.

5.Магнезий

Този минерал предпазва от аритмии и развитие на хипертонии. Високото ниво на магнезий в организма е свързано с по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Освен това магнезият е с успокояващо действие върху нервната система, помага за отстраняване на спазмите по време на критични дни при жените и предотвратява крампите след интензивни тренировки при спортистите.

Сред основните източници на магнезий са почти всички ядки и семена – бадеми, слънчогледови семки, от диня, кедрови ядки, ленено семе, а също и спанак, овес, банани, ябълки, портокали, яйца, риба, бял фасул, броколи, пълнозърнест хляб, авокадо, сирене тофу и тъмен шоколад.

Само мъжете трябва да внимават със соевите продукти, тъй като водят до понижаване на нивата на тестостерон.