На 1 април почина най-възрастната жена на планетата – 117-годишната японка Мисао Окава. Традиционно е прието да се смята, че именно жителите на Япония живея по 100 и повече години. И е факт, че в тази държава средната продължителност е най-висока.

Американките „водят“

След смъртта на Мисао Окава титулът „най-старата“ жена на планетата се предава на американката Гертруде Уивър. Тя е родена в селско семейство в Арканзас. На 17-годишна възраст се оженила и родила 4 деца, но след като на 104 години си счупила крака, постъпила в старчески дом.

Тя няколко пъти напускала учреждението, живяла с роднини, но най-накрая взела решение да остане в него, където се полагат необходимите грижи за хора в напреднала възраст.

Уивър винаги е посочвала 3 фактора за своето дълголетие – това е вярата в Бог, трудолюбието и любовта към ближния. А нейният девиз е: „Прави всичко, което е по силите, а ако нещо не е по-силите, значи не е по силите ти“.

Следващата в списъка на официалните дълголетници на Земята е също американка – Джерълайн Тейли.

Тейли е родена преди 115 години в град Монтроуз, щата Джорджия, в многодетно афроамериканско семейство. Тя имала 10 братя и сестри. От най-ранното си детство Джерълайн работила във ферми, занимавала се със събиране на фъстъци, памук и сладки картофи.

Тейли разказва, че никога не е карала кола, тъй като объркала педалите и автомобилът тръгнал в посока. Затова пък до сега тя с голямо удоволствие ходи на… риболов. На своя 114-ти рожден ден тя сама си направила подарък, като хванала 7 сома.

Девизът на Джерълайн Тейли, който ѝ позволява да запазва силата на духа си и доброто си настроение всеки ден – „отнасяй се с другите, така както искаш и те да се отнасят с теб “.

3-то място сред дълголетниците на планетата принадлежи на родената в щата Алабама – Сюзън Мюшат Джоунс.

Тя, както и Джерълайн Тейли, била родена на многодетно семейство. На възраст от 24-годишна възраст Сюзън се преместила в Ню Йорк, където започнала работа като бавачка. Целият свой живот Сюзън Мюшат прекарала в гледането на чужди деца, но сама така и не познала радостта на майчинството.

През последните 26 години тя живее в старчески домове, придвижва се в инвалидна количка, но въпреки това се чувства добре.

Тайната на своето дълголетие определя с това, че никога не е употребявала алкохол и не е пушила.

Положителна нагласа

Четвъртата най-възрастна жена на планетата е италианката Емма Мартина Луиджи Морано. Към настоящия момент тя е на 115 години.
Емма е родена в многодетно семейство – имала 8 братя и сестри.

През 1926 година тя се омъжила за Джовани Мартинуци. Но този неин брак не бил щастлив. Емма не успяла да преживее загубата на единственото си дете и развалила отношенията със съпруга си.

Емма разказва, че винаги много е работела. Била е готвачка, работела е в мелница и в училище-интернат. Една на 75-годишна възраст Емма излязла в пенсия.

Когато помолили италианката да разкрие тайната на своето дълголетие, тя казала, че никога не е употребявала наркотици, яде по 3 яйца дневно и понякога си позволява шоколад. И разбира се, винаги гледа с оптимизъм към бъдещето.

5-тата в списъка по дълголетие е Виолет Браун, която е родена през 1900-та година на остров Ямайка. Тя била четвъртото дете в семейството, но единственото, което прехвърлило 100-те години.

В началото на 60-те години Виолет се омъжила, но не станала многодетна майка. Нейната единствена дъщеря така и не разбрала, че нейната майка в топ 5 в световната класация на дълголетниците.