Хормоналният дисбаланс е свързан с множество заболявания, от безплодие и депресия до загуба на способността на човек да се концентрира и на мускулна сила. Репродуктивните хормонални нарушения могат да бъдат източници на сериозни проблеми.

Ето няколко начина както натурални, така и медицински, за лечение и балансиране на хормонални нарушения.

1. Запознайте се с функциите на женските хормони

Всеки хормон отговаря за изпълнението на определени задачи в женския организъм. Познаването на това какво прави всеки хормон, ще ви помогне да определите какъв хормон не ви достига, въз основа на това какви функции на организъм не протичат по дължимия начин.

• Естрогенът е основният женски полов хормон.

При жените ускорява обмяната на веществата, способства за повишаването на запасите от мастна тъкан и за намаляването на мускулна маса, спомага за формирането на вторичните полови белези, увеличава сексуалното желание, а също и обуславя растежа и формирането на матката.

• Недоимъкът на този хормон е възможно да предизвика нарушение на менструалния цикъл, липса на менструация, чести промени в настроението, липса на сексуално желание, невъзможност за забременяване и ранна менопауза.

• Прогестерон – обикновено се счита за „хормон на бременността“. Отговаря за подготовката на матката за зачеване и потиска имунната реакция, за да е възможно приемането на бременността от организма. Понижаването на нивата на прогестерона след края на бременността, както се предполага, спомага за предизвикването на раждане и за образуването на кърма.

• Недостигът на този хормон най-напред се разпознава по силните, нередовни менструации и трудностите при задържането на бременността. Също така е възможно натрупването на излишна мастна тъкан по седалищните части и корема, тежки предменструални симптоми, силна безпричинна умора.

2. Промяна на хранителния режим

Като цяло придържането на балансирана диета спомага и за балансирането на нивата на хормоните, но с няколко конкретни изменения ще подобрите в още по-голяма степен хормоналния баланс.

• Цинк – както е известно, подпомага синтеза на тестостерон. Храните с високо съдържание на цинк са черен шоколад, фъстъци и много ястия, сред които с говеждо, телешко, агнешко и с раци и стриди.

• Яжте храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Те спомагат за формирането на здрави клетъчни мембрани, което от своя страна способства за достигането на нормалните стойности на хормоните в организма. Полезни са и орехите, яйцата и много видове риби, сред които сардини, сьомга, риба тон, стриди и пъстърва.

• Включете в хранителния си режим повече храни богати на растителни влакна. Към тях се отнасят суровите плодове и зеленчуци, пълнозърностите храни. Фибрите се съединяват със стария естроген и спомагат за неговото извеждане от организма.

• Избягвайте кофеиновите напитки и алкохола – изследванията показват, че прекомерната употреба на някоя от напитки, е възможно да обуслови предменструален хормонален дисбаланс.

3. Спортувайте по-често

Както е известно физическите упражнения стимулират освобождаването на химически вещества, които отговарят за доброто настроение и по този начин се регулират и честите му промени, предизвикани от недостига или излишъка от женски полови хормони.

4. Ограничете излагането на стрес

Стресът предизвиква освобождаването в кръвта на кортизол, който блокира естрогена. При жените понижаване на нивата на естрогените, е право пропорционално свързано с развалянето на настроението.

5. Потърсете лекарска помощ

Ако направили всичко описано по-горе и това не е довело до промяна в състоянието ви, вероятно ще се наложи медикаментозна регулация на хормоните.