Здравето и красотата на косата зависи от грижата за нея и то от ежедневната! По нейното състояние може да се определи как нейният се отнася с външния си вид като цяло. А почти всеки от нас е наясно, че миенето е основният, сред множеството начини за грижа за косата.

Малко хора се замислят за това, че миенето на косата е необходимо да бъде правилно, за да не се предизвиква появата на пърхот, чупливост или влошаването на структура на косъма, а заедно с това и външният вид на косата. И за да не се случват с вашата коса подобни неприятности ви предлагаме да се запознаете с няколко много прости правила за миене.

Ето и 5-те най-чести грешки при миене на косата

1. Миене на главата веднъж седмично

Косата като магнит привлича мръсотията. Поради постоянното триене тя се наелектризира, придобива положителен заряд. И отрицателно заредените частици прах лесно се прилепват към космите.

А благодарение на постоянното образуване на себум, който когато се срешем, разпространяваме из целия скалп, а мръсотията се натрупва между кутикулите като ги уврежда.

Съвсем ясно е, че такава себумно-прашна маска не е полезна за никого. Особено ако се отчете екологичната ситуация и количеството на вредните вещества във всяка прашинка.

Освен това цялата тази смес се озовава на възглавницата. Изводите са очевидни – главата е необходимо да се мие редовно и най-дългия период между 2 миения трябва да бъде 4-5 дни.

2. Миене на косата със сухи шампоани

Сухите шампоани освежават прическата като „поглъщат“ от кичурите и кожата на главата излишъка от себум и мръсотия. Основата на такива продукти са абсорбиращи микросфери – талк, бяла глина, оризово или царевично нишесте. В сравнение с обикновения шампоан, сухия доста по-неефективно очиства кожата на главата.

3. Неправилно нанасяне

За пълноценното действие на шампоана е необходимо косата да не е просто влажна, а мокра. Шампоанът се разпенва не на главата, а в дланта. След това е необходимо да масажирате кожата на главата, самата коса отлично се очиства със стичащата се по нея пяна.

А маските, кондиционерите и балсамите в никакъв случай не трябва да се втриват в главата.

4. Неправилен подбор на средства

При покупка на средства за миене на косата се ориентирайте по своя тип коса, нейните проблеми и съставът на продукта. Така например, витамините РР и В6 успокояват чувствителната кожа и помагат в борбата с пърхота.

Провитамин А частично се задържа на кожата на главата като спомага за растежа на косата. Но въпреки това витамините нямат сериозен ефект по време на миене. Те действат много по-добре, когато се приемат чрез храната.

5. Сресване

В никакъв случай не трябва да сресвате мокри коси. Необходимо е да направите това предварително, а по време на миене се опитвайте колкото е възможно по-малко да заплитате косата си.

А за сресването е необходимо малко да подсушите кичурите. А за сешоара следва да се посочи следното – най-добре да съчетавате минимална скорост с максимално разстояние.

Нежелателно е топлият въздух от сешоара да се съсредоточава върху един участък от скалпа, за да не се увреждат цели кичури коса. Но при всяка възможност оставяйте косите си да изсъхват самостоятелно, но за цел помещението, в което те изсъхват трябва да бъде почистено.