Йодът е изключително важен микроелемент, който е необходим за поддържането на нормална дейност на организма. За съжаление, една значителна част от България и по-скоро вътрешната част на страната е регион, където се усеща недостиг на този микроелемент.

Решението на този проблем е използването на йодирана сол. И съгласно наредба на Министерството на здравеопазване трапезната сол в България се йодира като към се добавя калиев йодат.

1. Йодът от солта бързо изветрява

Някога това действително е било така, тъй като по-рано в солта са добавяли калиев йодид, който е доста нестабилно вещество. Днес вече трапезната сол се йодира с помощта на калиев йодид. А това е вече доста стабилно вещество, което не се разрушава дори и при кулинарна обработка.

Но лекарите все пак съветват йодираната сол да се добавя в края на приготвянето на храната, за да се съхранят максимумът полезни компоненти на солта.

2. По-добре е да се използва морска сол

Как е известно морската сол съдържа в себе си голямо количество макро и микроелементи, което е много полезно за организма. Но що се отнася до йода, този микроелемент е в много малки количества в морската сол.

Употребата на морска сол изобщо не е достатъчна за удовлетворяване на нашите потребности за получаване на йод с храната, затова се препоръчва използването на йодирана морска сол.

3. Може да се изпие капка йод

Изключително разпространен мит за това, че недостигът на йод може да се попълни с приемането на 1-2 капки йод от аптеката. Но не правете това в никакъв случай, защото в 1 капка такъв йод от аптеката се съдържат около 6000 микрограма йод.

И това е 30 пъти повече от дневната необходима доза. Приемайки така йода вие можете да нанесете сериозна вреда на щитовидната жлеза, понижавайки нейната функционалност, практически до нула. Проблемите на щитовидната жлеза непременно ще се отразяват и на обмяната на веществата, а това означава, че и на цялостното здравословно състояние.

Важно – в районите близо до морето, тоест по Черноморското крайбрежие действително йодът постъпва и чрез вдишване, а не само с хранителните продукти и поради тази причина там йоден дефицит практически няма.

4. Йодните „мрежи“ могат да покажат степента на насищане с йод

Смята се, че по скоростта на изчезване на йодната мрежа може да се съди за степента насищане на организма с йод.

Така например, ако мрежата изчезне след 2 до 6 часа, то това свидетелства за дефицит на ценния микроелемент. А ако организмът е наситен с йод, то мрежата може да остане на повърхността на областта на щитовидната жлеза около 1 денонощие.

Никакво научно потвърждение на гореописаното твърдение не съществува. Скоростта на изчезване на йодната мрежа всъщност зависи от степента на омазняване на кожата, нейната влажност, от състоянието на кръвообращението в по-долните слоеве на кожата и от наличието на дрехи.

5. Йодният дефицит протича с изразени симптоми

За съжаление често дефицитът на йод не се проявява с никакви симптоми и само при продължителен йоден глад човек започва да усеща недостигът на този микроелемент.

Първите „лампички“ обикновено могат да сигнализират за недоимъка са честото уморяване без очевидна причина и отпадналостта. При такива подозрения човек е важно да потърси лекарска помощ, за да се реши проблема, колкото е възможно по-рано.