Хрема, кашлица, повишаване на телесната температура – класически признаци на всяка настинка. Но знаете ли, че има много по-сериозни заболявания, които умело се маскират под нея и започват с точно същите симптоми?

1. Ангина

Детето е с възпалено гърло и с повишена температура… Нищо, обикновена настинка – ще махнат с ръка много майки. Но същите тези неприятности могат да възникнат и при друго доста сериозно заболяване – ангината /остро възпаление на сливиците/, която се съпровожда със слабост, болки в мускулите и общо неразположение.

При преглед докторът забелязва забележимо увеличен зачервени сливици, понякога покрити с бял налеп или с петна с точки под формата на вдлъбнатини, пълни с гной. Разбира се, в такава ситуация поглъщането е много болезнено за детето.

Но ангината е страшна не с това, а със своите сериозни усложнения. Това се дължи на факта, че стрептококите причинители на това заболяване, освен гърлото често засягат и сърцето.

За да се избегне това, лекарите назначават на малките пациенти антибиотици от първия ден на заболяването и в никакъв случай техният прием не трябва да се прекратява.

А в допълнение към тези препарати устата се изплаква и жабури с противовъзпалителни средство, с топло мляко или чай с мед – при липса на алергии, разбира се.

2. Ротавирусна инфекция

Това е заболяване, което още се нарича „болест на мръсните ръце“, съчетание на простудни и чревни симптоми. Детето може да се зарази при контакт с болен човек или при употребата на инфектирана вода и храна.

Особено често вирусът застига детето по време на лятната почивка, например в многолюден хотел или на детски лагер. Заболяването стартира остро, с повишаване на температурата, с влошаване на общото състояние, с хрема и болки в гърлото, поради което ротавирусната инфекция се бърка с обикновено ОРВИ.

3. Скарлатина

Влиза в списъка на т.нар. детски инфекциозни заболявания. Най-често се заразяват малки деца и първоначално родителите и дори лекарите предполагат, че това е обикновена настинка. Това не е изненадващо при отчитане на характерните симптоми – повишена телесна температура, обща слабост и болки в гърлото.

Но вечерта на първия ден или максимум на втория – кожата на детето почервенява и по нея се появява обрив под формата на малки червени пъпчици. На този фон ярко се откроява бял назолабиален триъгълник, който остава незасегнат и това позволява на лекаря да потвърди диагнозата „скарлатина“.

Както и при ангината и при това заболяване се изисква назначаването на антибиотици. Те са необходими за предотвратяването на усложнения чрез засягане на вътрешните органи.

4. Коклюш

Неслучайно се определя като коварна инфекция, тъй като много лесно може да се обърка с обикновена настинка. Температурата на детето се повишава, появява се суха кашлица и хрема – класическа картина на банално ОРВИ.

Известно време след провеждане на лечение против настинката, детето се подобрява. Но почти веднага започват силни пристъпи на кашлица със свистене. Детето кашля много дълго до посиняване на лицето.

5. Полиомиелит

Опасно заболяване, което засяга гръбначния мозък и предизвиква паралич с различна степен на проявление. Най-често източник на инфекцията е болният от полиомиелит, носител на заболяването или дете, ваксинирано с жива ваксина.

При повечето деца полиомиелитът напомня на настинка, съпровождаща с повишена температура на тялото, влошаване на общото състояние, болки в гърлото и нарушаване на консистенцията на фецеса.