Магнезият е един от най-съществените минерали за нашето здраве и участва в над 300 биохимични реакции в нашия организъм.

Множеството ползи за здравето от магнезия включват предаването на нервните импулси, регулирането на температурата на тялото, детоксикацията, генерирането на енергия, а така също и изграждането на здрави кости и зъби.

Здравните специалисти винаги акцентират на това колко е важно в нашия дневен прием на хранителни вещества да присъстват адекватни количества витамини и минерали.

Цинкът, калцият и магнезият са три от най-важните минерали за нашето добро здраве. Магнезият допринася за усвояването на калция от организма, докато цинкът активно подпомага имунната система.

Жени на всякаква възраст извличат огромна полза от приема на магнезий. Освен че възпрепятства остеопорозата, магнезият облекчава симптомите на менопаузата и предминструалния синдром (ПМС). Също така минимизира риска от преждевременно раждане.

Другите жизненоважни ползи от магнезия за нашето здраве са синтезът на протеини, облекчаването на бронхоспазми (стеснени дихателни пътища) в белите дробове и подобряване на функцията на паращитовидните жлези.

Той повишава бионаличността на витамин B6 и на холестерола, подобрява функционирането на мускулите и предпазва от остеопороза, безсъние, запек, инфаркти, хипертония, мигрена, камъни в бъбреците, и камъни в жлъчката.

Открийте какво количество магнезий действително ви е необходимо и спазвайте такъв хранителен режим, който е достатъчно богат на това вещество.

Добри хранителни източници на магнезий са ядките (особено бадемите), пълнозърнестите храни, пшеничените зародиши, рибата и зелените листни зеленчуци.

Както при повечето хранителни вещества, дневните нужди от магнезий не могат да бъдат набавени единствено и само с храната, ето защо се препоръчват и магнезиеви хранителни добавки.

Основните пет ползи за здравето от магнезия са:

1. Магнезият може да противодейства на остеопорозата

Множество проведени научни изследвания показват, че калцият, допълнен с магнезий, подобрява костната минерална плътност.

Недостигът на магнезий променя калциевия метаболизъм и хормоните, които регулират калция, в резултат на което е налице остеопорозата. Приемът на препоръчителни нива на магнезий е важен, тъй като предотвратява развитето на остеопорозата.

2. Магнезият предотвратява сърдечно-съдовите заболявания

Едно от най-важните предимства на магнезия е, че той е свързан с намаляването на риска от коронарна болест на сърцето. Проучвания на храненето показват, че достатъчният прием на магнезий може да намали вероятността от получаване на инсулт.

Недостигът на магнезий увеличава риска от нарушения на сърдечния ритъм, което увеличава риска от усложнения след инфаркт. Ето защо консумацията на препоръчани количества хранителни добавки с магнезий могат да бъдат от полза за сърдечно-съдовата система.

3. Магнезият регулира високото кръвно налягане (хипертония)

Магнезият играе ключова роля в естественото регулиране на кръвното налягане.
Магнезиевите хранителни добавки, заедно с диета, включваща изобилие от плодове и зеленчуци, които са добър източник на калий и магнезий, са неизменно свързвани с понижаване на кръвното налягане.

4. Магнезият повлиява диабета

Проучвания показват, че при хора с недостиг на магнезий има риск от развитие на диабет тип 2 и тежка диабетна ретинопатия. Магнезият подпомага метаболизма на въглехидратите и повлиява освобождаването и действието на инсулина, като по този начин контролира нивата на кръвната захар.

Доказано е, че за всеки 100 милиграма увеличение на дневния прием на магнезий, са налице 15 процента намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

5. Магнезият лекува мигрена, безсъние и депресия

Многобройните ползи за здравето от магнезия включват също така лечението на мигрена, безсъние и симптоми на депресия.

Известно е, че магнезият лекува също така тежки форми на психични дисфункции, включително пристъпи на паника, стрес, тревожност и прекомерна възбуда. Хранителните добавки, съдържащи магнезий, значително намаляват силата на подобни пристъпи и могат да помогнат за намаляване на тяхната честота.