Леко увеличаване на разхода на енергия на организма е възможно и без физическа активност. Това се потвърждава и от научната общност.

Как да горим повече калории без спорт 

Поддържане на ниска температура у дома

Старайте се поддържате ниска температура в стаята, където прекарвате по-голяма част от времето, и по-често стойте на чист въздух. Студът повишава количеството на кафява мастна тъкан, която изгаря, за да се стопли организма.

Учените са изчислили, че възрастни с 50-100 грама кафява мастна тъкан повишават енергийните разходи с 150-300 калории дневно.

Изследване от 2014 г. показва, че при наличие на кафява мастна тъкан дългият престой, 5-8 часа в студена стая значително повишава разходът на енергия, ускорява се усвояването на глюкозата от цялото тяло и се повишава чувствителността към инсулин.

Спането редовно в студена стая допринася за повишаване на обема на мастните клетки с 42%, а тяхната метаболитна активност – с 10%. Освен това при участниците в изследването се повишила чувствителността към глюкоза, а също и на количеството лептин.

Това е хормон, който потиска апетита и адипонектин, повишава се чувствителността към инсулин, с противовъзпалителен и антерогенен ефект.

През лятото този метод не е особено приложим, тъй като летните горещини вдигат градусите навсякъде, дори и в по-хладните помещения 

По-често сядайте на пода

Ако гледате телевизия на пода, а не на мекия диван или на леглото, се напрягат повече мускули, за да поддържат тялото в определено положение. Също се изразходва повече енергия, за да се седне на пода и да се стане от него.

Освен че се горят калории, седенето на пода подобрява гъвкавостта и тонуса на мускулите и стойката.

Тялото ни е приспособено за пълно клякане, а съвременният човек по цял ден го изпълнява само в половината от неговия диапазон. В резултат постепенно губим гъвкавост и подвижност на ставите.

Връщането на пълния диапазон на движенията, спомага за подобряване на стойката, за поддържане на гъвкавост и сухожилията и дори за удължаване на живота.

Изследване на бразилски учени от 2012 г. показва, че неспособността да се седне на пода и да се стане от него без помощта на ръцете увеличава риска от настъпване на смърт в напреднала възраст.

Когато сядате на пода, можете да гледате телевизия или да играете видеоигри, да говорите по телефона, да четете книги, да похапвате или да направите основното хранене.

Принудителните движения на торса по време на такава трапеза спомагат за подобряване на храносмилането.

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка спомага за ускоряване на разхода на енергия с 11 калории на час, а също и да се яде по-малко и същевременно да се чувстваме по-енергични.

Преди няколко години бе проведено изследване, чиято цел била да се установи как дъвките без захар влияят на теглото. Оказва се, че самият процес на дъвчене стимулира нервите в дъвкателните мускули, които изпращат сигнали в зоните на апетит в мозъка, свързани с чувството на насищане.

Това обяснява и защо доброволците не били толкова гладни.

Движение под ритмична музика

Изследване на италиански учени от 2016 г. показва, че при слушане на по-ритмична музика, по-бързо се повишава сърдечния ритъм.

Едната група участници въртели педали на велотренажор под музикален съпровод с умерено темпо, другите тренирали с по-бърза музика.

В резултат трениращите с по-танцувален музикален съпровод, по-бързо стигали до аеробната зона – 50-60% от максималната честота на сърдечни съкращения.

След достигане на прага от 75% от максималната честота на сърдечни съкращения ритмичната музика помагала за поддържане на темпото и за ускоряването му.

Повече нови знания

В спокойно състояние мозъкът потребява около 420 калории на денонощие и използва около 60% от глюкозата в целия организъм. По време на активна умствена дейност потреблението на калории нараства още повече.

Няколко британски експерименти показват, че решаването на сложни задачи допринася за повишаване на разхода на глюкоза.

По време на експеримента едната група изпълнявала прости действия, сред които повтарящо се натискане на бутон, а другата решавала математически задачи.

При участниците решаващи сложни примери, нивата на глюкоза се понижавали.

За да горим повече калории при умствена активност, заданието трябва да бъде сложно и интересно. Само така ще можем да поддържаме висока степен на концентрация.