За утоляване на жаждата, за освежаване или просто за повдигане на настроението съвременният човек може с множество разновидности напитки.

Достоен избор на течности се намира както за тези, които обичат сладкото, така и за равнодушните към съдържанието на захар.

Смути, газирано, плодови сокове, чай на пакетчета, млечни коктейли, разтворимо кафе – това е само част от течното изобилие.

Когато тези напитки се пият ежедневно, ние излагаме своето здраве на риск, дори без да го осъзнаваме. Каква вреда на здравето е възможно да нанесат популярните напитки за утоляване на жаждата.

В списъка с неполезните напитки попадат алкохола и енергийните напитки. Какво още трябва да избягваме?

Какви напитки е по-добре да избягваме

1.Пакетирани сокове

Сокове и нектари са неизменни лидери в течната класация, отстъпвайки по популярност само на чистата вода.

Напитките от пакети все още се смятат за полезни от много хора. Да, наистина те съдържат витамини, минерали и някои други ценни вещества. И все пак, за разлика, от обикновените плодове, соковете промишлено производство са бедни на съдържание на фибри.

Вредни са и поради рекордното съдържание на захар. Течните калории не утоляват глада, затова е лесно да се пият в голямо количество, поради което стават причина за трупане на излишни килограми.

Прекаляването с готови фрешове се свързва с масовото затлъстяване в САЩ. В соковете има и още много киселини, които могат да навредят на лигавиците, зъбния емайл.

2.Сладки кофеинови напитки

Латте, капучино и другите видове сладки кофеинови напитки не само ободряват, но и доставят кулинарно удоволствие. Тези ободряващи и вкусни течности са много от нас символ на утрото.

Ежедневното пиене на латте или друга разновидност на кафе с мляко и захар увеличава риска от трупане на излишни килограми и други проблеми със здравето.

Особено опасни са кофеиновите напитки, съдържащи освен мляко и подслаждащи добавки във вид на карамел, сладолед, шоколадови стърготини, бита сметана, сиропи.

Горещите и студени коктейли на основата на кафе са не само висококалорични, но също и трудни за храносмилане. И танинът, и млечният казеин трудно се усвояват от човешкия организъм.

Прекаляването с кафетата повишава риска от изтощаване на нервната система. Изпълващите ни с енергия напитки е възможно да предизвикат привикване.

Злоупотребата с капучино или латте увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, води до обезводняване на организма, цветът на лицето се влошава, възпрепятства се усвояването на калций.

Глезенето с кофеинови напитки се допуска, стига да не забравим за мярката, а също и да следим за калоричността на коктейлите.

3.Студен чай със захар

Незаменим помощник при утоляване на жаждата през лятото е студеният сладък чай. Напитките от опаковка значително отстъпват по вкус, качество и безопасност на обикновения студен чай, който сами сме си сварили.

Тези течности съдържат ароматизатори, консерванти и оцветители, голямо количество захар.

Така например, в Германия е била направена на зелен чай, физалис и лимон, която показва, че на 2 литра напитка се падат над 40 парченца захар.

4.Спортни напитки

Спортните напитки са идеален вариант течност за хората, които активно се занимават с фитнес. Техният състав е обогатен с витамини, аминокиселини и въглехидрати, електролити и други вещества.

Този набор от съставки способства за по-бързо възстановяване след тренировки. Течностите трябва също снабдяват организма с енергия, попълва се недостига на влага.

Напитките за спортисти трябва да са априори полезни. Но тяхното коварство е във високото съдържание на захар, изкуствени ароматизатори.

Благодарение на подсладителите фитнес напитките осигуряват колебания на енергия след употреба на течности, а след това спортистите чувстват липса на сили.

По-добре е тези продукти да се заменят с чиста вода с добавяне на сок и парченца плодове. Особено начинаещите атлети, които не се занимават с фитнес професионално.

5.Диетична кола

Диетичната кола е популярна напитка сред хора, които се стремят да свалят килограми, съхранение на достигнати резултати от отслабването.

Алтернативата на обикновената кола е привлекателна с освежаващия си вкус, приятно сладка. Но има в своя състав изкуствени подсладители, ароматизатори, кофеин и други не безвредни вещества.