Всяка сутрин сте в лошо настроение, чувствате се потиснати и отпаднали? Причините за постоянното недоспиване може да са различни. Но ако изключим здравословни проблеми и силен стрес остават само вредните навици и неправилното дневно разписание.

Какво ни пречи да се събудим бързо, бодри и в добро настроение?

Какво възпрепятства нормалния сън

1.Неспазване на дневен режим

Организмът функционира по-добре, ако строго се спазва дневно разписание. Трябва да се храним, да спортуваме и да си лягаме по едно и също време. Това е полезен навик, който помага винаги да бъдем в отлично настроение и да се чувстваме добре.

За по-добро организиране на времето и за съставяне на ясно дневно разписание, помага воденето на дневник.

2.Продължителен сън през почивните дни

Смятате, че спането до обяд през почивните дни помага за компенсиране на недоспиването през седмицата, заради ранното ставане за работа? В такъв случай грешите.

При кардинална промяна на дневния режим само за 1-2 дни, способства за буквално „счупване” на биологичния часовник.

В неделя заспиването навреме е трудно, тъй като тялото вече е свикнало на късното лягане. А това означава, че в понеделник отново няма да успеете да се наспите и ще прекарате деня с мисли за сън.

С късното ставане навярно няма да успеете да осъществите планираните за уикенда важни дела и развлекателната програма, което ще се отрази неблагоприятно на настроението ви.

3.Мобилни джаджи

Смартфон или таблет в ръцете късно вечер е сериозна заплаха за пълноценния сън. И това е проблем за много хора. Докато не прегледат новостите в социалните мрежи и всички снимки на приятели, смятат денят за незавършен.

Опитайте да се избавите от този навик, който ви отнема ценни минути, а понякога и часове от съня. Ярката светлина от екрана стимулира мозъка към активна работа пречи на отпускането и за настройване към пълноценен отдих.

Когато смятате да си лягате, оставете смартфона на нощното шкафче, не го дръжте в ръцете. Всички „важни” новини и писма ще е успеете да погледнете утре. Сега е време за отдих.

И не забравяйте да изключите звука на устройството, за да не ви събуди сигнал за дошъл спам имейл в електронната поща или нотификация за нова снимка в социалните мрежи.

4.Сън при включен телевизор

С работещия в стаята телевизор ситуацията е сходна с тази със смартфона. Разсейва и пречи на по-бързото заспиване.

Съществува мнение, че включеният телевизор, дори когато вече спите, стимулира активната функция на мозъка, а това означава, че няма да успеете да си починете добре до сутринта.

Заспиването на включен телевизор е вреден навик, от който по-добре да се избавим, дори и звукът да е на минимум.

5.Тежка храна и алкохол късно вечер

Засищащата вечеря или междинно хранене известно време преди лягане не е особено добра идея.

Първо, това е вредно за фигурата и за нормалното функциониране на храносмилателната система. И второ, претъпканият стомах няма да ни остави да заспим, трудно ще намерим удобна поза, възможни са киселини.

Съществува и предположение, че тези, които обичат добре да си похапват преди лягане, често сънуват кошмари.

Измъчва ви глад, който не ви позволява да се наспите? Направете си лека закуска преди лягане – сандвич с пълнозърнест хляб и зеленчуци, малко извара, шепа ядки и сушени плодове.

От менюто късна вечер трябва да бъдат изключени захарни изделия, сандвичи с мазно месо.

Струва ви се, че чаша вино или питие коняк с леко мезе може да ви помогне да намалите напрежението след дълъг работен ден. Да, ще се почувствате приятно и ще заспите почти веднага щом си легнете.

Но дори лека доза алкохол може да наруши качеството на отдиха – особено във втората половина на нощта. Първоначално сънят е пълноценен, но след известно време броят на внезапните събуждания нараства.

Алкохолът може да предизвиква и чувство за безпокойство, нощни кошмари и разбира се, махмурлук.