С болки в ставите и мускулите се сблъскват както спортисти, занимаващи се с активни спортове, така и хора, които водят стандартен начин на живот. В зависимост от локализацията на болките се усещат и допълнителни различни признаци – парене, изтръпване, болка, конвулсии, ограничения в диапазона на движения.

Причини за развитие на болести на костно-мускулната система

Етиологията на тази група заболявания не е напълно проучена. Един от основните фактори е генетиката. От голямо значение са и автоимунните заболявания. Други причини са:

  • Нарушение при функционирането на ендокринната система;
  • Хронично увреждане на ставите;
  • Инфекции;
  • Заседнал начин на живот;
  • Недостиг на калций, витамин Д.

Най-добрите средства при болки в ставите и мускулите

Сред най-известните препарати, които са доказано ефективни са:

1.Волтарен емулгел

Швейцарско средство, което се отпуска под формата на гел с бял или прозрачен цвят. Цената за опаковка. Цената за опаковка от 50 грама е около 12-15 лева. Препоръчва се за отстраняване на ставни и мускулни болки.

Ефективен е при лечение на ставни заболявания и увреждания на мускули в резултат на разтежения и разкъсвания. Отнася се към групата на нестероидните противовъзпалителни. Не трябва да се използва по време на бременност и в период на кърмене.

Също противопоказания са бъбречна недостатъчност, напреднала възраст, заболявания на стомашно-чревния тракт. В някои случаи се наблюдава поява на обриви и зачервяване на кожата след използване на средството.

2.Фастум гел

Ефективно обезболяващо италианско производство. Отпуска се под формата на безцветен гел със слаб ненатрапчив аромат. Препоръчва се за отстраняване на болезнени усещания след травми, разтежения, при скованост в мускулите и ставите.

Цената за туба от 50 грама е около 8-10 лева в различните аптеки. Противопоказен при алергии, астма, бременност, кърмене, заболявания на стомашно-чревния тракт и язви. В изключителни случаи е възможно и чревно кръвотечение, парене на кожата, сърбеж и други проявления на дерматит.

3.Финалгон

Сгряващ гел австрийско производство. Цената за опаковка, включваща с тегло 20 грама е около 7-10 лева. Показен за лечение на ставни и мускулни болки, справяне със скованост и парене в мускулите. Противопоказен за бременни, кърмещи, деца до 18 годишна възраст, при наличие на кожно увреждане. В редки случаи води до странични симптоми:

  • Кашлица и задух;
  • Уртикария, парене и сърбеж на кожата;
  • Оток на лицето.

4.Индовазин

Препарат, който е с производител в България – Балканфарма-Троян ЕАД, а притежателят на разрешението за употреба е Актавис ЕАД България.

Цената за 45 грамова опаковка е около 7-9 лева, но не винаги се открива по аптеките у нас, тъй като върви повече за износ. Активната му съставка е индометацин и троксерутин. Първата съставка е с изразени на първо място противовъзпалителни свойства, но също така противорематични и противооточни. Втората активна съставка действа като намалява пропускливостта на капилярите и укрепва венозните стени, затова може да се използва не само при травми, ставни и мускулни болки, но и при разширени вени.

5.Кетофлекс гел

Отново български препарат, който е с активна съставка кетопрофен, като допринася за бързо облекчаване на болките при възпаления, обостряне на мускулно-скелетни заболявания. Цената на препарата за 50 грама опаковка е около 9-10 лева, като положително се оценява това, че не се наблюдават изразени странични ефекти, тъй като приложението е върху кожата.

Кога се назначава медикаментозно лечение

При поява на първични признаци – скованост, болка, парене, се изписват противовъзпалителни препарати.

Гел или мехлем се назначават в случай, ако са засегнати до 3 стави едновременно, например, при бурсит и тендинит.

Обезболяващите и противовъзпалителни препарати под формата на мехлеми и гелове се изписват, преди да се пристъпи към издаване на рецепта за перорален прием на лекарства.

Действието на някои препарати, като например, с тези с активна съставка диклофенак – Волтарен Емулгел, показва най-добър резултат с едновременен прием на нестероидни противовъзпалителни препарати.

Как да изберем най-ефективният препарат

Преди да пристъпим към закупуване на средство срещу ставна и мускулна болка е важно да се отчете какво е активното вещество.

Много средства са сходни по състав, но различни по количество на активния компонент. Важно е да се подбере правилната доза в конкретния случай. Без специални знания обаче не може да се направи, за това трябва да се потърси консултация поне с личния лекар.