За второто раждане съществуват много противоречиви мнения. Например, някои смятат, че всичко ще бъде по-лесно, тъй като жената вече знае как всичко се случва. Така ли е това? Lechenie.bg събра 5 най-спорни твърдения за второто раждане и се опитахме да изясним какво от тях е истина и какво измислица.
Заблуда №1 – второто раждане преминава по-бързо и по-лесно
Средно контракции по време на първото раждане продължават от 6 до 12 часа. Обикновено при втората и следващите бременности този процес протича малко по-бързо. На теория организмът на опитната майка по-лесно се справя с тази нелека задача като раждането. Но на практика немалко жени опровергават това твърдение.
От медицинска гледна точка, за второто раждане е по-характерно разкритието на маточната шийка, което от една страна ускорява процеса, а от друга – може да причини болка. Освен това, немалка роля играе и ролята на родилката, нейното здраве и психологическо състояние.
Второ раждане наистина може да е по-бързо от първото. Разкритието и преминаването по родилните пътища обикновено отнема много по-малко време. Но за всички правила си има изключения.
Заблуда №2 – ако първото раждане е било секцио, то и следващото трябва да бъде такова
Някои майки, при които първото раждане е преминало с помощта на секцио, смятат, че вече не могат да родят по естествен път. Учените от Кралския колеж на акушерите и гинеколозите проучват данните на 140000 жени, при които се е наложило секцио по време на раждане. 63% от тях успяват да раждат секцио по естествен път.
Повечето жени след неусложнено секцио впоследствие могат да родят сами..
Заблуда №3 – колкото по-голяма е разликата между децата, толкова по-трудно е раждането, а колкото по-малка, толкова по-леко
Доста опасна заблуда. По данни на СЗО, за да се възстанови напълно майчиният организъм и да се подготви за следващото раждане, трябва да изминат 2-2.5 години.
Твърде краткият промеждутък между ражданията може да доведе до усложнения като неизносване:
• спонтанен аборт;
• преждевременно раждане;
• недостатъчно кръвообращение в плацентата;
• анемия;
Но също не трябва да се отлага прекалено много раждането на второ дете. Ако от момента на първата бременност са изминали повече от 10 години, то трябва да бъдем готови раждането да е по-сложно, отколкото първия път. Неслучайно гинеколозите приравняват такива майки към раждащи за първи път.
Заблуда №4 – ако при първото раждане е имало разкъсвания и на второто ни очаква същото
Ако е имало разкъсвания при първото раждане, това съвсем не означава, че и втори път историята ще се повтори. Разбира се, такава вероятност има, но този неприятен момент може да се избегне. Една от причините за разкъсване е твърде големият плод. Напълно е възможно второто дете да не е толкова голямо, както първото, а това означава и че раждането няма да е толкова травматично. За тази цел трябва да се обръща повече внимание на правилното хранене при бременност.
Заблуда №5 – второто дете ще тежи повече
Да, това се среща, но е само съвпадение. Лекарите смятат, че раждането на много голямо дете, е само следствие от неспазване на хранителния режим на майката и слаб контрол на нейното тегло.
Холандски учени твърдят, че на теглото на бебето влияе възрастта на неговата майка – колкото по-възрастна е родилката, толкова и бебето е по-голямо.