Лекарствата може да предизвикат различни странични ефекти. Сред най-разпространените са главоболие, проблеми от страна на храносмилателната система, сънливост и световъртеж.

Някои от тях обаче са толкова странни, че трудно може да се повярва, че лекарства са предизвикали тяхната поява.

Кои са най-странните странични ефекти на лекарствата

Изненада са не само пациентите, хората, които ги приемат, но и лекарите също не могат да обяснят на какво се дължат.

1.Оргазъм при прозяване

Кломипрамин е антидепресант, приемът на който освен стандартните странични ефекти за препарати от този клас като световъртеж, сънливост, деперсонализация и намаляване на желанието за интимност, предизвиква и много странен страничен ефект.

Приблизително 5% от хората, които преминават курс на лечение с този препарат и някои други антидепресанти, изпитват оргазъм при прозяване.

Страничният ефект може да застигне приемащите го в най-неочаквани места и ситуации. Така например, е известен случаят на жена, която изпитала внезапен 3-часов оргазъм, прозявайки се по време на шопинг.

И макар, някои да смятат, че подобни странични ефекти не са повече от градска легенда, има научни публикации и изследвания, които потвърждават съществуването на този феномен.

2.Разноцветна урина

За това, че урината може да си промени цвета на фона на прием на някои лекарства, повечето от нас са наясно.

В повечето случаи придобива тъмен или по-светъл оттенък. В някои случаи обаче измененията в цвета могат да много да изненадат, дори и да изплашат неподготвен човек.

Например, приемът на аналгетици на основата феназопиридин – тези лекарства се отпускат без рецепта и често се назначават за борба с болките и паренето при инфекции на пикочните пътища, предизвикват оцветяване на урината в яркооранжев цвят.

Препаратите срещу малария хлорохин и примакин правят урината почти черна, подобни са  последствията и от приема на антибиотика метронидазол.

Антидепресантът амитриптилин и противовъзпалителният препарат индометацин при някои пациенти оцветяват урината в син цвят. И това е точно този страничен ефект, за който трябва да се предупреждават пациентите предварително.

3.Изчезване на отпечатъци от пръстите

Историята, случила се с 62-годишен мъж от САЩ, изглежда сякаш е от дедективски роман. Той отива да посети свои роднини, но бива задържан от имиграционните, тъй като установяват, че не може да даде отпечатъци от пръстите – линиите по кожата на връхчетата на пръстите просто липсвали.

Мъжът се лекувал от онкологично заболяване и преминавал курс с препарата капецитабин. Едно от страничните последствия от приема на лекарството е развитие на синдром, при който се излющва кожата на дланите на ръцете и на стъпалата.

Заради силното излющване на кожата отпечатъците на пръстите на ръцете на мъжа просто изчезнали.

Впоследствие той пътува до САЩ още няколко пъти, но за да се застрахова, взема със себе си документ от лекар, в който се посочва, че преминава лечение на онкологично заболяване, което предизвиква такъв страничен ефект.

4.Пристрастяване към хазартни игри

Лекарство на основата на прамипексол се назначава на пациенти с болестта на Паркинсон и синдром на уморените крака. Заради необичайния страничен ефект срещу компанията производител са заведени няколко дела.

Основанието е в това, че при някои от пациентите лекарството предизвиквало повишен интерес към хазартните игри, този страничен ефект се наблюдавал при 1,5% от пациентите.

Така се случва с бивш полицай от Минесота, който уверявал, че заради приема на препарата срещу Паркинсон е загубил 260 хиляди долара.

Мъжът се обръща към съда, който уважава претенцията, и разпорежда възстановяване на загубата, а също и компенсация на моралната вреда.

5.Възпаление на цялата повърхност на тялото

В много редки случаи – приблизително 5 случая на милион – пациентите се сблъскват с ужасен страничен ефект от прием на популярното обезболяващо ибупрофен.

Развива се т.нар. синдром Стивънс-Джонсън.

Това е рядко заболяване, което води до обширна алергична реакция, засягаща на практика цялото тяло. В този случай ако не се вземат мерки и се продължи приема на лекарството, състоянието се влошава, по кожата могат да се формират кървящи язви и да се развие токсична епидермална некроза, предизвикваща увреждания аналогични на изгаряне 3-та степен.

В 30% от случаите синдромът Стивънс-Джонсън води до летален изход.