Изненадващо, но козметици и дерматолози са убедени, че много навици са свързани с елементарната хигиена, не са полезни, а напротив вредни. Някои от тях водят до ранно стареене, други пък способстват за развитие на различни заболявания.

1. Чести душове – вреден навик

Много момчета и момичета смятат, че душът е необходимо да се приема по 2 пъти дневно и дори по-често. Но лекарите са убедени, че този навик не е много полезен за организма, тъй като твърде честите контакти с вода:

  • Отмиват от повърхността на тялото полезните бактерии, важни за профилактиката на различни инфекции;
  • Изсушават кожата и способстват за ранно прогресиране на процесите на стареене;

Лекарите са убедени, че за поддържане на хигиена е достатъчно да отделяме време само за редовно миене на ръце, подмишници и зоните под кръста. Пълното вземане на душ може да е малко по-рядко – веднъж дневно и по-добре веднъж на 2 дни.

2. Антибактериален сапун

Всевъзможните средства за хигиена с антибактериални свойства се радват с огромна популярност сред потребителите. Лекарите са убедени, че навикът да се използва редовно сапун е наистина вредна, тъй като основният компонент на това миещо средство, триклозан, е възможно да:

  • Предизвика резистентност, устойчивост, на бактериите, което може да стане причина за разпространение и развитие на заболявания, които трудно се лекуват с антибиотици;
  • Проникнат в кръвта и да окажат системно влияние на организма;
  • Да предизвикат нарушения във функцията на ендокринната система, и по-точно на щитовидната жлеза;
  • Проведените изследвания показват, че използването на антибактериален сапун не оказва допълнителен положителен ефект при борба с патогенните микроорганизми на ръцете и на тялото в сравнение с обикновения сапун;

3. Продължителни водни процедури

Глезенето по 30 минути и повече под топъл душ не е особено полезно за кожата. Прекомерното овлажняване води до пресъхване на епидермиса и намаляване на неговата еластичност, водата в този случай играе ролята на дразнител.

Както е известно, овлажняването на кожата и подхранването ѝ с полезни вещества и естествени мазнини до голяма степен зависи от пълноценната функция на мастните жлези. Водата отмива продуктите от жизнената дейност от тялото. Оптималната продължителност на хигиенната процедура е около 5 минути.

Продължителните душове може да се компенсират отчасти с по-добро овлажняване на кожата или с масла от растителен произход.

4. Редовно използване на миещи средства

Ако се насапунисваме при всеки душ, можем да се сблъскаме с още по-сериозно изсушаване на кожата и загуба на еластичност. Но освен това – твърде честото използване на сапун или душ гел понижава активността на имунитета, като отслабва защитните сили на организма.

Това се обяснява много просто:

  • Кожата на човека е покрита с огромен брой бактерии – полезни и условно-патогенни, които съставляват в своята общност естествена бактериална защита;
  • Ако тялото постоянно влиза в контакт с някакви патогенни микроорганизми, кожната микрофлора се тренира и запазва способност да се бори с доста сериозни агенти;
  • Сапунът премахва безвредните замърсявания и прави тренировката на имунната система невъзможна;

Миещи средства могат да се използват за пълноценно почистване на определени места – подмишниците, краката и дупето. Насапунисването на цялото тяло може да се прави не по-често от 2-3 пъти седмично.

5. Хигиена на кожата на лицето

Комфортната температура на водата за къпане е твърде висока за лицето, затова е за предпочитане то да се мие отделно от тялото.