Ако от вечерята следва да се откажем, а обядът да споделим с приятел, то закуската, е необходимо да изядем сами. До голяма степен от нея се задава тона на настъпващия ден, определя се как се чувстваме и настроението.

Не всички успяват да започнат деня правилно и същевременно да запазят добра форма. Има сутрешни навици, които нанасят вреда на фигурата и на целия организъм. Кои са те?

Какво да НЕ правим сутрин за красива талия

1.Добавяне на сметана в кафето

Някога самата напитка беше дискредитирана и се смяташе за едва ли не вселенско зло, но през последните години кафето бе реабилитирано.

Ако добавяме към чашата с ароматна напитка мазна сметана, то обиколката на талията ще започне да нараства. В млечния продукт се съдържат мазнини, които в малко количество са полезни за здравето, а в големи са с обратен ефект.

Вместо сметана е по-добре да се добавят в кафето бадемово, соево или овесено мляко. Това ще предотврати появата на мазнини на корема и ще спомогне за запазване на стройността и за стегнатата фигура.

2.Сладки напитки за закуска

Тези, които пият сладки газирани напитки за закуска, Кока-кола и прочие аналози, нанасят на своето здраве сериозна вреда.

В една чаша газирано се съдържат 8 чаени лъжички захар, така също и множество химически добавки.

Опитите за ободряване с енергийна напитка не е най-доброто решение. В перспектива ни очакват сърдечни заболявания. Безпричинна тревога, страх и стрес, главоболие, всичко това е в резултат на употреба на енергийни напитки.

По-добре е да търсим друг начин за ободряване, който не е трудно да се намери – това са кафе или чай.

Особен интерес от гледна точка на мигновения прилив на енергия представлява японския чай, пиенето на който сутрин може да е доста полезен навик.

3.Храни във вакуум опаковки

Не всички храни за подходящи за сутринта. За съжаление, много от нас спират своя избор на колбаси, бекон, полуфабрикати, които са затворени във вакуум опаковка.

Защо са опасни те за фигурата и за здравето като цяло? Освен това в тях се съдържат добавки от химически произход, които са и с голямо количество сол.

Според статистиката съвременният човек приема много по-голямо количество сол, отколкото е необходимо за поддържане на нормалната жизнена дейност на организма. А това може да се последва от различни здравословни проблеми.

Солта задържа в организма вода, предизвиква отоци и повишаване на артериалното налягане. Ако не желаете от сутринта да чувствате силна жажда, а към обяд да ви измъчва тежест в краката, не яжте готови храни на закуска. По-добре го правете сами и използвайте минимум сол.

4.От висококалоричната храна се трупат мазнини по корема

Някои възприемат призива на диетолозите задължително да се утолява глада след събуждане твърде буквално и да се стремим да наситим организма с калории.

Когато избираме за първо хранене дюнери и хамбургери, полуфабрикати и захарни изделия, това няма да е от полза за организма, а само се предизвиква поява на наднормено тегло.

В резултат на приема на трансмазнини, рафинирана захар и бързи въглехидрати се трупат мазнини на корема и на други части на тялото. А това в перспектива води до затлъстяване, захарен диабет и други здравословни проблеми.

Това се отнася за отделни перспективи, а в близко бъдеще ни очаква чувство за тежест в корема, подуване и вялост, които по никакъв начин не способстват за бодрост и енергичност.

За най-добро начало на деня се смятат зърнените, в които се съдържат също въглехидрати, но те не са прости, а сложни. Осигуряват засищане за дълго време, а сложни.

5.Прекаляване с фибрите

Това е още една крайност, в която често изпадат тези, които се стремят да поддържат форма. Прекаляването с растителните влакна крие немалко подводни камъни.

Фибрите подобряват храносмилането, усилва се чревната перисталтика. В повечето случаи обаче при прекаляване се появяват болка, неприятни усещания, подуване и метеоризъм. Опасност представляват пресните плодове и зеленчуци на закуска при гастрит и язва.

Киселите плодове пък повишават киселинността на стомашния сок, а при отчитане на факта, че след събуждане стомахът е празен, това се последва от задълбочаване на неприятните симптоми.