Погребение и/или кремиране на тленните останки – това е ясно за повечето хора. А как тялото ни може да помогне на хората?

Какво следва след смъртта? Едва ли ще се намери някой, който поне веднъж да не си е задавал подобен въпрос. Къде отива душата? На този въпрос вече от много години се опитват да отговорят религии от цял свят, както и много учени, които търсят отговора на този общочовешки въпрос, измъчващ цивилизацията от самото й начало.

С тялото е доста по-лесно – по собствено желание, изразено в завещание, тялото може да бъде погребано – предадено на земята или на огън.

Друг вариант е да завещаем тялото в полза на обществото, тоест на да го предадем на лекари и учени.

Какво да направим след смъртта със собственото си тяло

Медицина

За използването с медицински цели всичко е ясно. Първо, пациентите в листите на чакащите за органи за трансплантация са огромен брой.

Много малко хора у нас се решават да станат донори след смъртта, а потребността е доста значителна.

Второ, студентите по медицина се нуждаят от тела за изучаване на анатомия. И за практикуващите лекари също е полезно да повишават квалификацията си, за да знаят как да действат, ако при тях дойде човек с рядка болест?

Тялото – на учените

Учените имат нужда както от тела на хора, които не са боледували от нищо през живота си, така и от такива, които са страдали от нещо. Интерес представляват редките болести, както и доста разпространените, например, рак.

По този повод задължително трябва да се спомене за Хенриета Лекс, родена в САЩ през 1920 г. и починала през 1951 г. от рак на маточната шийка, едва на 31 години.

Болестта на жената била доста впечатляваща. Мутация дала възможност на клетките, за съжаление, само ракови, да се размножават бързо и безпрепятствено.

Обикновено клетките имат определен ресурс, с изчерпването на който повече не могат да се делят. Клетъчните култури HeLa – от името на жената – Хенриета Лекс, притежават безкраен ресурс, тоест са на практика безсмъртни.

Учудващото е, че се използват до днес за най-разнообразни изследвания. Оказва се, че те прекрасно преживяват пътуване по пощата.

HeLa, макар и мутирали, все пак са човешки клетки, притежават съответни свойства и се култивират в лаборатории, като с тях се провеждат разнообразни експерименти.

Тези клетки след размножаване имат еднакви свойства, това означава, че едни и същи експерименти, проведени в различни университети, дават едни и същи резултати.

Съществува възможност да се повтори експеримента, да се потвърди достоверността на заключенията или да се напредне в някаква област.

Доста забележителни резултати вече се повтарят и на други клетъчни модели, по-приближени към реалността.

Клетъчните култури HeLa помагат за създаване на ваксина против полиомиелит. Участвали са в изучаване на салмонелоза и туберкулоза и дори са летели в космоса през 1960 г., където също оцеляват.

Така само едно тяло, предадено на учените прави революция в науката.

Анатомията на Грей

Така се нарича учебникът по медицина, който е преиздаван повече от 40 преиздавания. Първата „Grey’s Anatomy” излиза преди 161 години. Книгата и до сега е актуална, човешката анатомия не се е променила много.

Съвременните технологии дават възможност за много по-добро визуализиране на структурата на тялото.

През 1986 г. започва подготовката на проекта Visible Human Project. Целта е да бъде получен триизмерен модел на починал човек, да се сканира неговото тяло, разделено на множество плоски части, всяка от които се сканира отделно.

Първият човек, чиито модел получават по такъв начин, е на Джоузеф Дженирган, убиец, който е осъден на смърт през 1993 г. Дава съгласие неговото тяло да бъде използвано за изследвания, което било и направено.

Учените сканирали 2000 от получените от трупа пластини. През следващата година същото, но вече с раздробяване на тялото на 5000 пластини, било направено с 59-годишна домакиня от Мериленд.

Нейното име е неизвестно, знае се само, че е починала от инфаркт на миокарда, а тялото е предадено на проекта от нейния мъж.