При обособяването на човека като отделен вид неговото тяло се е променяло и еволюирало. Процесите на еволюция са го превърнали в хармонично до най-малкия детайл.

Някои функции и особености е възможно да изглеждат странни – страх от гъдел, косми по слабините, далтонизъм, младежки пъпки.

Как необичайните свойства на тялото са полезни за нас

1.Далтонизъм

Едно от странните явления от гледна точка на еволюцията. Учените и до сега гадаят защо неумението на човек да разпознава ярките цветове на отровните кръвосмучещи е преживяло естествения отбор и може да се предава по наследство.

Още повече въпроси предизвиква неравномерното разпространение на далтонизма сред мъже и жени – при силния пол се среща много по-често.

Според една от версиите, далтонизмът се е запазил, благодарение на своите предимства. Човек, който не умее да различава някои цветове, може да разпознава такива нюанси, каквито за обикновените хора изглеждат еднакви.

Учени от Кеймбридж правят експеримент и установяват, че далтонистите могат да различават до 15 нюанса на жълтеникавокафявият цвят каки.

Хората, които не страдат от цветовата аномалия, често се разсейват по цветовите комбинации за разлика от далтонистите, които могат да се съсредоточат върху по-важни нюанси.

Тази особеност успешно е използвана през Втората световна война, за да се установят скритите позиции на врага.

2.Акне или младежки пъпки

При повечето деца в тийнейджърска възраст – 11-14 години, кожата започва да се покрива с пъпки. Акнето съсипва външния вид, като предизвиква раздразнение и комплекси.

Но от него често страдат и възрастните. И изглежда, че пъпките са безполезна и неприятна особеност на организма. Според учените, са свързани с еволюционни изменения на човека.

Кожата е загубила защитния си слой от козина, но не успява да се избави от мастните жлези, които са били нужни за смазване на козината и за запазване на нейните свойства. Затова и повечето животни нямат пъпки.

Когато тялото на човека загубва космената си покривка, секретите от мастните жлези – себума, започват активно да запушват порите и да предизвикват акне.

Ако в тийнейджърска възраст пъпките са признак за начало на пубертета, при възрастни е възможно да са признак на хормонален дисбаланс. Балансът на хормоните в организма е необходимо да се възстанови, за да избегнат заболявания.

3.Полза от депресия

Смята се за официална болест, от която страдат повече от 300 милиона души. Отразява се неблагоприятно на здравето на човек, влошава се работоспособността и качеството на живот и може да го докара до самоубийство.

Но въпреки това депресията също успешно преминава през еволюцията. Учените обясняват това с взаимовръзката на гените предизвикващи депресия, с тези, които помагат за защита на тялото от вредните микроорганизми и болести.

Предполага се, че симптомите, свързани с депресия – изтощение, отказ от общуване и социализация – може да се определят като защитна реакция на организма за защита от сериозни инфекции и заболявания.

4.Косми по слабините

Някога, много отдавна, цялото тяло на човек е било покрито с косми, както при много животни.

Космената покривка е предпазвала от студ и увреждания на кожата. Но с времето необходимостта от това отпада както и от самите косми.

За косматото минало на човека напомня само външния вид на новородените деца, тялото на които в първите няколко дни е покрито с меки косми – лануго.

Постепенно те падат и космите остават основно на скалпа. Освен естетична функция, те предпазват кожата на главата от слънце, травми и отговарят за терморегулация през зимата.

Но в ранна тийнейджърска възраст – 10-14 години, започват да се появяват косми в областта на слабините. Окосмяването в тази област не само предпазва важните за продължаване на рода части, но също и помага за отделяне на важни феромони за привличане на партньор.

5.Неприятни звуци

Малко са тези, които с удоволствие могат да чуят звука на нокти или на камъни, драскащи по стъкло, на маркер или на тебешир по дъската.

При повечето хора тези звучи предизвикват силно раздразнение и дори агресия. Причината е, че по честота /2000-5000 херца/ те съвпадат с детски плач, кучешки лай.

Всички те способстват за създаване за усещане за заплаха, тревога. Подсъзнателно човек се старае да се избави от тези звучи, да изключи неприятната ситуация.