Какво е имунитет - повечето от нас знаят какво представлява. Но има пряка връзка между лимфната и имунната система и често не се замисляме по каква причина се възпаляват лимфните възли на шията, на лицето.

Подутите лимфни възли след известно време се връщат към обичайните си размери и човек се успокоява, а това не е правилно.

Защо се възпаляват най-често лимфните възли

Имунитет и лимфни възли – каква е връзката

Какво представляват лимфните възли? Тяхната задача е да образуват имунни клетки. Именно те неутрализират вируси, които по някакъв начин попаднат в организма.

Защо възпалението засяга лимфните възли и какво да правим в този случай? Когато инфекция попадне в организма, лимфоцити се образуват в голямо количество, тъй като изпълняват защитна функция.

Когато лимфните възли се увеличават, визуално и на допир е възможно да се установят определени изменения.

Уникалността на лимфните възли е в това, че са своеобразни биофилтри, които успешно ни предпазват от патогенни микроорганизми.

Лимфните възли са най-много в слабините, в областта на шията, подмишниците, ако се появи възпаление, то това означава, че в някоя част на тялото има огнище на инфекция.

Ако това е шията, то причина може да бъде ангина или заболяване на ухото. Когато се подуят на лицето, това може да бъде синузит.

Лимфните възли са разположени в областта на шията, а това допринася за улавяне на проникващата в организма инфекция, а разпространението ѝ се забавя.

Ако са в нормално състояние, на допир са меки, еластични, на размер са не по-големи от бобово зърно.

Винаги ли инфекция е причина за възпаление на лимфните възли

Еднозначен отговор няма, тъй като причините за възпаление са множество. Това състояние може да се предизвика от инфекции или заболявания, когато възпалението е признак на друга болест.

Ако имунитетът е отслабен, то първо реагира лимфната система. Има заблуди по този повод, и те са свързани с това, че някои смятат подобно състояние за признак на сериозно заболяване – например, на СПИН.

Но това невинаги е така, при СПИН се засягат цяла група лимфни възли, а не само един от тях.

Има редица причини за увеличаване на лимфните възли, които се срещат по-рядко:

  • Неправилна обмяна на веществата
  • Заболявания на щитовидната жлеза
  • Алергична реакция
  • Злоупотреба с алкохол

Съществуват 3 възможности, при които възбудителят на болестта прониква непосредствено в лимфния възел: хематогенен, лимфогенен и контактен.

Как се разпространява възпалението

В момента, когато врагът във вид на инфекция попадне в лимфните възли, започва да се размножава активно, като отделя токсини и продукти на метаболизма.

Това води до локално възпаление на един или друг лимфен възел, тъй като организмът не се справя с чуждите клетки. Но как да им помогнем да функционират правилно? На първо място, е необходимо укрепване на имунитета.

Ако са се възпалили лимфни възли на шията, то това състояние се съпровожда със следните симптоми:

  • Възможно е да се наблюдават силни подувания на шията, максималният размер е на кокоше яйце.
  • При палпация се усеща или нещо твърдо и плътно като образувание или твърде мек лимфен възел. Така се случва при нагнояване.
  • Появява се болка по време на гълтане и при натискане на подутината.
  • Формират се червени петна, които могат да бъдат с различен размер и не изчезват няколко дни.

Диагностика при възпаление на лимфните възли

Основната задача е да се изясни причината за възпалението, но невинаги може да се установи от първия път.

Необходимо е да се направят редица изследвания, процедури, въз основа на резултатите от тях, се дава направление за специалист.

Съществуват немалко заболявания, които се съпровождат с изменения на лимфните възли. В такъв случай е да се проследява състоянието и да се обръща внимание на останалите симптоми.

Кога възпалените лимфни възли са повод за безпокойство?

В случай ако лечението не носи желаните резултати, и те не се връщат към обичайните си размери за месец или два, това е повод за тревога.

Означава, че инфекцията е предизвикала заболяване, което протича в хронична форма. Тогава са необходими пълни медицински изследвания.