С появата на детето животът на майката рязко се променя. След раждането 2 души вече не са свързани физически, макар и много млади майки могат да се поспорят колко силна е тяхната емоционална връзка с детето. Но учените са убедени, че бременността и раждането силно променят женския организъм.

Да започнем с това, че всички родили мами са химери, тъй като в тяхното тяло има клетки на друго човече. А какво още?

Какви неочаквани промени настъпват след раждане

1.Промени на тембъра на гласа

След раждането тембърът на гласа се променя. Това показват резултати от изследване на учени от университета Съсекс. Но промените не са постоянни и след година гласът се връща към обичайния си тембър.

От максималната си височина тембърът на гласа се понижава на 44 херца или с повече от 2 полутона. Не само тембърът се понижава, но и самият глас звучи по-монотонно.

2.Повишена тревожност след раждането

Прекрасните картини, на които са нарисувани красива майка и щастливо дете, не отразяват реалностите на майчинството.

И не само защото защото децата спят много кратко и през това време се чувстват щастливи. Майките също не са спокойни, и затова има физическо обяснение.

Да се търси спокойствие и емоционална стабилност след раждането е безсмислено.

Младата майка се тревожи от всичко – детето, което много спи или пък малко, много яде или пък недостатъчно, плаче или е много тихо. Списъкът може да продължи до безкрайност.

И това за съжаление, е правилно, именно така природата ни кара да проявяваме загриженост и внимание към децата.

За своите страхове и тревоги майката не е виновна, а хормонът окситоцин.

3.Майчиният мозък е най-ефективен

Кой ли не е чувал, че по време на бременност майките оглупяват. Всъщност мозъкът преминава към нови нива на концентрация, които са свързани със съществената промяна на ежедневието след раждането. 

След раждането мозъкът не просто се развива, а нараства физически, увеличава се неговият обем.

Всичко това е, за да се решават множество нови и непознати задачи както по време на дълга и интензивна тренировка, която продължава 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Според невробиолози измененията в тъканите на мозъка след раждане могат да се сравнят с развитието на мозъка в тийнейджърска възраст, когато се формират множество нови връзки.

Това е пореден етап на умственото развитие, е достъпен само за майките.

Ефективността при вземане на решения, емоционална устойчивост, бърз подбор на различни стратегии – всичко това прави младите майки по-ефективни служители, отколкото са били преди раждането. 

4.Понижен имунитет – готовност за нова бременност

Възможно е самата млада майка да не си помисля за друго дете, но организмът е напълно готов.

Причината е в понижения имунитет, това е физиологично обусловено състояние. То е необходимо , за да не отхвърля тялото на майката чуждите клетки и да не завършва бремеността със спонтанен аборт.

За да оцелее плода и за да бъде атакуван от майчиния имунитет, се повишава синтезът на регулаторни Т-клетки.

И тези клетки се запазват в тялото до 5 години след раждането, за да се активизират бързо при нова бременност.

5.Обновяване на организма и по-нисък риск от рак

В тялото на майката след раждането започва процес на регенерация, и не само със собствени сили.

Благодарение на ембрионалните клетки от кръвта на плода се ускорява заздравяването на рани, преминават доста сериозни и хронични заболявания.

При биопсия на черния дроб на бременна с хепатит С, която спира лечението по време на гестация, се установява, че чернодробните й клетки регенерират от клетките на плода.

И още едно приятно последствие на раждането на дете – женският организъм е по-добре защитен от рак.

Ако раждането е на термина, се понижава риска от рак на яйчниците и на ендометриума. Колкото повече деца се раждат, толкова по-ниски са рисковете.