Какво е пролетта? Това е слънце, локви, лепкави ароматни цветчета на дърветата и остро предчувствие на лято. И още това са пролетни заболявания – алергии, обостряния на вече съществуващи заболявания, недостиг на витамини и др.

За да се отърсите окончателно от зимата и да се подготвите за летния сезон, трябва да се погрижите за здравето си още сега.

Стъпка №1 – профилактични прегледи

Причината – пролетта обикновено посрещаме уморени от студовете, макар и тази година студовете да бяха единствено през януари, през останалото време беше доста по-топло от обичайното.

Но все пак тази умора от грипната епидемия и прочие остри респираторни вирусни инфекции, недостатъчно слънчево греене и принудителното ставане сутрин в непрогледен мрак оказва своето неблагоприятно влияние върху тялото. В резултат още в ранна пролет се обострят хроничните заболявания.

На първо място, това са патологиите на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовите заболявания.

Нюанси – както на всички от нас ни стана известно време всеки здравноосигурен български гражданин има не само право, но и задължение за профилактични прегледи, които се осигуряват от бюджета на НЗОК всяка година.

Неизпълнението на задължението се последва от налагане на санкция на нарушителя на законодателната уредба, която създава това задължение.

Съвсем отделен е въпросът, че пакетът от диагностични процедури не е достатъчен, поради хроничната финансова обезпеченост, за да се направи точна преценка дали здравноосигуреното лице има някакъв здравословен проблем.

Като пример ще посочим, че профилактичният преглед, осигурен от бюджета на НЗОК не обхваща даването на кръв и урина за изследване, които, както вероятно ви е известно, са едни от най-информативните.

Стъпка №2 – започнете подготовка на тялото за лятото

Причини – заседналият начин на живот, който повечето българи водят през зимните месеци, неизбежно се отлага по бедрата и по корема под формата на излишни мастни запаси.

Нюанси – 3 месеца е достатъчно време, за да е възможно свалянето без усилия до 12-15 кг – нормално при правилен режим на хранене и движение е да се свалят 4-5 килограма.

Най-важното е обаче грамотното съчетаване на активни физически натоварвания и правилно хранене.

Стъпка №3 .- защита от алергии

Причина – пролетта е кошмар за алергичните. Пролетните алергии могат да разделят на 2 основни категории:

• Градска – с разтапянето на снега по повечето повърхности остават натрупалите се през зимата мръсотии и отпадни продукти от жизнената дейност не само на хората, но и от бездомните животни, чиято популация е висока в големите градове.

Превръщайки се във фин прах, те се превръщат в алерген за предразположените хора. Но тази година сняг се задържа кратко време, а настоящите изключително обилни валежи дъжд ще отмият тази мръсотия, която най-вероятно е измита още миналия месец, който беше много по-топъл от обичайното.

• Селска полиноза – дължи на прашеца от цъфтящите дървета;

Стъпка №4 – защита от кърлежи

Кърлежите се очаква да се появят в средата на април, към началото на май, но е добре още от сега да имаме предвид предстоящата опасност.

Стъпка №5 – възстановяване на витаминния баланс в организма

Причина – краткият ден е причина за възникване на остър недостиг на слънчева светлина, в резултат на което ресурсите на организма се изтощават, поради което е необходима подкрепа.

Най-простият начин е да възстановите запасите от т.нар. слънчев витамин Д е повечко време да прекарвате на слънце, а ако не разполагате с достатъчно време и мазните видове риба са също добри източници на този витамин.