Ако на младини знаех, а на старини можех… Минута, а защо на старостта непременно се приписват немощ и печал? Дискриминация може да се каже по възрастов признак, който се натрапва на обществото с непонятна цел.

Всъщност възрастта съвсем не е пречка да се наслаждаваме на живота и какви предимства има старостта пред енергичната, но безцелна и самоуверена младост.

Сребърна възраст – не е време за депресия

Според социологическите проучвания, 1/3 от българите смятат, че старостта започва на 60-65 години. Някои са убедени, че е по-късно – след 70-75 години. И около 4% предполагат, че човек навлиза в старостта още след 45.

Но основният брой респонденти се затрудняват с определянето на възрастта за настъпване на старост и са убедени, че това зависи от самоусещането на човека. Някои и на 25 години живеят като старци, а други са с млада душа и след 90.

Кои са приятните аспекти на сребърната възраст?

Можем да престанем да се борим с наднормените килограми. Затлъстяването в никоя възраст не е полезно. Изследвания, проведени в Охайо показват, че възрастните хора, които са с леко наднормено тегло, живеят по-дълго от слабите.

Но това се отнася само за тези, чието тегло е повече от идеалното само за няколко килограма и се задържа на едно ниво.

Затова контролирането на килограмите става по-лесно, и можем да си позволим някои излишества в храненето. А това е приятно, съгласете се.

Можем да се обличаме и обуваме в това, което ни е удобно, а не само е красиво

Ако в младостта хората са склонни да търпят неудобни, но модерни или престижни дрехи, на старини можем да си позволим всичко най-удобно. Това е най-подходящото време да се откажем от тясната вратовръзка, строгият костюм, високите токове или тесните поли.

Могат да се носят меки обувки на ниска платформа и дрехи, които сте искали да носите винаги, но дрес кодът ви е пречил.

Можете да не обръщате внимание на чуждото мнение

Има хора, на които изобщо не ги вълнува какво се говори зад гърба им. Но в по-ранна възраст това може да навреди на кариерата или на връзката с любимия. А с излизането в пенсия кариерата няма да пострада, и връзката едва ли ще се разпадне, ако се е запазила до тогава.

В старостта можем да си позволим малко здравословен егоизъм. Може да се каже, че в определена възраст умереният егоизъм може да стане съставна част от здравословния начин на живот. Ако до тогава на такъв не сте успели да се научите – време е да започнете точно сега.

Пенсионната възраст – това е време за удовлетворение от себе си

Ето този парадокс е установен в САЩ с проучване сред над 80 000 души на хора на различна възраст. Оказва се, че най-голям процент на недоволство от себе си, своята външност и тяло е сред хората, които не са навършили 30 години.

87% от тази възрастова категория биха искали да коригират своята външност и при първа възможност да се постараят да се обърнат към услугите на пластичната хирургия.

Тези, които от 30 до 65 години, са удовлетворени от себе си в голяма степен – вече са 55%. А над 65 години доволни от своето отражение в огледалото са над 66%.