Био, органик, без мазнини, без захар, диетичен продукт – всички тези отметки на опаковките на продукта привличат вниманието на купувачите, които преминават към здравословно хранене. Но често зад гордите лозунги на производителите няма нищо, освен желание да продадат на по-висока цена своите продукти.

Далеч не всички продукти, които се представят като нискокалорични наистина помагат за отслабване. Не трябва изобщо да се ядат или напълно да се изключат от хранителния режим.

От кои нискокалорични храни не се отслабва

1.Диети с оризови хлебчета

Оризовите хлебчета на вид напомнящи на стиропор, често се използват като част от най-различни диети.

Също това е популярен продукт за разтоварващи дни.

Хлебчетата се предлагат като продукт с на практика нулева калоричност. Има мнение, че могат да се употребяват в неограничено количество без вреда за фигурата, но това не е така.

При производство на хлебчета оризът се подлага на термична обработка под високо налягане, което осигурява пълно изпаряване на полезните вещества и водата. Но много по-важно е, че скорбялата се разпада на прости въглехидрати, които както е известно водят до трупане на излишни килограми.

Същото може да се каже и за другите въздушни хлебчета, приготвени от пшенична суровина. По-добре е да се ядат в ограничено количество.

2.Ябълков оцет в храненето

Има множество съмнителни рецепти за отслабване, в които е включен ябълковият оцет. Най-популярният съвет е ежедневно да се изпиват по 1-2 супени лъжици есенция.

Смята се, че продуктът без всякакви диети понижава апетита, изгаря мазнините и ускорява метаболизма.

Доста смело твърдение, което засега не е получило никакви научни потвърждения.

За отрицателното въздействие на оцета, дори и на слабия ябълков, лекарите често говорят. Неумелата негова употреба може да доведе до развитие и обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Много по-безопасно е метаболизмът да се стимулира със здравословни храни и с тренировки във фитнеса, отколкото с вода и оцет.

3.Рецепти с корнфлейкс

Корнфлейксът съдържа в състава си различни семена, ядки и зърнени. Използва се в рецептите за закуски, бързо хранене и за десерти.

Всеки корнфлейкс се представя като здравословен продукт, който ни помага да се храним вкусно, и да не трупаме излишни килограми.

В яденето на зърнени и на ядки няма нищо лошо, това е полезен продукт. Но проблемът е в това, че използваните съставки, след преминаване на термична обработка, губят значителна част от полезните си свойства.

В състава обикновено се включват захар и сиропи, ароматизатори и подсилващи вкуса. От полезен продукт корнфлейксът се превръща в рафиниран с висока калоричност, който не помага за сваляне на излишни килограми.

При желание за отслабване не трябва да се яде много корнфлейкс – нито като основна храна, нито като допълнение към кисело мляко и овесени ядки, например.

Желаете да направите хранителния режим по-вкусен? Тогава сами си пригответе корнфлейкс, като използвате минимум захар и масло. Рецептите са лесни за изпълнение и не отнемат много време.

4.Обезмаслени млечни продукти

Отметката „обезмаслено” на киселото и на прясно мляко привлича погледите на тези, които желаят да отслабнат. На пръв поглед изглежда, че полезният продукт може да се употребява във всякакви количества, без да се трупат килограми.

Обезмаслените млечни продукти, наистина не съдържат животински мазнини. Но производителите ги компенсират със захар. Ето защо млякото с нулева масленост трудно може да се определи като нискокалорично.

Чрез обезмасляването на продуктите се губят част от полезните свойства. Диетите едва ли могат да се определят като здравословни и балансирани.

Например, от обезмаслената извара организмът не усвоява калций, тъй като непременно трябва да има присъствие на мазнини, за да се случи това.

5.Фитнес барове за борба с излишните килограми

Фитнес баровете не обичат отслабващите. Нищо изненадващо – фитнес баровете са допълнение към всяка диета, а производителите твърдят, че калориите в тях са възможно най-малко.

Заедно с тях в рецептата непременно са включени рафинирани мазнини, сиропи и захари, което значително повишава калоричността на продукта и понижава неговите полезни свойства.

Изяждаме фитнес бар, поради високото съдържание на захар, усещаме ситост и прилив на енергия. Но съвсем скоро това усещане отшумява, гладът ни завладява.